Volledig scherm

Human Rights Watch trekt aan alarmbel: "China zet big data in om burgers preventief op te pakken"

Het systeem werd in 2016 voorgesteld als een hypermoderne versie van big brother, nu zouden ook de eerste resultaten ervan zichtbaar worden: mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt dat in de westelijke Chinese regio Xinjiang de eerste burgers opgepakt zijn nadat een uitgekiend softwaresysteem hen preventief heeft aangeduid als staatsgevaarlijk of niet aangepast aan de maatschappij.

13 reacties

 • Bart Seghers

  3 jaar geleden
  Efficient systeem om criminelen en profiteurs te tracen
 • Cédric Nuyts

  3 jaar geleden
  doen ze toch in amerika al langer na 9/11 hebben burgers geen recht op privacy meer. VS nog altijd ergste dictatuur die er is
 • Bernard Verhelst

  3 jaar geleden
  Noord Korea achterna?
 • tom moens

  3 jaar geleden
  klinkt goed eigenlijk
 • wil baken

  3 jaar geleden
  Dit is een ware ramp, iedereen "die het gevaar er van inziet" ziet het onder zijn ogen gebeuren. Het was door orwell ook zo voorspeld dat de meerderheid van de burgers er met ogen open ging intrappen onder het mom van "terrorisme" en criminaliteit....heel erg dit.
 1. Opvallend proefproject in China: miljoenen camera's met artificiële intelligentie brengen elke foute stap in rekening. Letterlijk.

  Opvallend proefpro­ject in China: miljoenen camera's met artifi­ciële intelligen­tie brengen elke foute stap in rekening. Letterlijk.

  Dat de Chinese overheid graag het doen en laten van burgers in het oog houdt, is niet nieuw. Maar proefprojecten in verschillende grote steden gaan nu wel heel erg ver: miljoenen camera’s met gezichtsherkenningstechnologie brengen elke (foute) stap in rekening. Letterlijk dan. De Nederlandse documentairemaker Ruben Terlou zag in de miljoenenstad Shenzhen hoe ver het systeem gaat.
 1. IJsbeer voelt zich in haar nopjes in bad vol... ijs
  Play

  IJsbeer voelt zich in haar nopjes in bad vol... ijs

 2. Kenny V. werd ten onrechte beschuldigd van pedofilie: "Mijn vriendin vertrok meteen met onze baby”
  Play

  Kenny V. werd ten onrechte beschul­digd van pedofilie: "Mijn vriendin vertrok meteen met onze baby”