Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © EPA

Hoogste aantal coronapatiënten in Britse ziekenhuizen sinds een jaar: hoe kan dat als omikronvariant minder ziekmakend is?

Het aantal mensen dat in het Verenigd Koninkrijk met het coronavirus in het ziekenhuis ligt, is gestegen tot het hoogste niveau sinds februari vorig jaar. De exponentiële groei van het aantal omikrongevallen is de boosdoener: procentueel belanden er minder mensen in het ziekenhuis, het absolute aantal is alsnog bijzonder hoog. 

 1. Wat is het verschil nog tussen omikron en een verkoudheid? Experten leggen uit
  PREMIUM

  Wat is het verschil nog tussen omikron en een verkoud­heid? Experten leggen uit

  Steeds meer mensen lijken ervan overtuigd te zijn dat omikron een virusje is waarmee ze geen rekening moeten houden. Meer dan verkoudheidssymptomen zou een besmetting niet veroorzaken. Maar klopt dit wel? Is er echt geen verschil meer tussen omikron en een simpele verkoudheid? Moeten we dan niet meer vrezen voor een ziekenhuisopname na een infectie met omikron? Drie experten leggen uit. “Omikron is véél meer dan een doordeweekse verkoudheid.”
 2. “Je moet het virus vangen waar het zit”: expert raadt aan om neuswisser ook in keel te gebruiken
  PREMIUM

  “Je moet het virus vangen waar het zit”: expert raadt aan om neuswisser ook in keel te gebruiken

  Probleem: omikron is vaak het makkelijkst op te sporen met een keelwisser, maar de huidige tests onderzoeken ofwel een neusstaal, ofwel speeksel op virusdeeltjes. Welke kunnen we nu het best als zelftest inzetten en hoe moeten we dat dan doen? We vroegen het aan Lab Manager Elke Wollants, die in het REGA-instituut (KUL) druk doende is met het testen van Covid-19-tests. “Gebruik geen andere wisser dan die uit de verpakking”, geeft ze alvast mee.