Kazachse soldaten patrouilleren in de straten van Almaty.
Volledig scherm
Kazachse soldaten patrouilleren in de straten van Almaty. © AP

Hoofd veiligheidsdienst Kazachstan vastgezet wegens verraad, Duitsland schort wapenleveringen op

De autoriteiten in Kazachstan hebben het voormalige hoofd opgepakt van de binnenlandse veiligheidsdienst, de KNB. De dienst maakte bekend dat oud-chef en voormalig premier Karim Masimov wordt verdacht van hoogverraad. Duitsland heeft de export van wapens naar Kazachstan voorlopig aan banden gelegd vanwege de onrust in het land. 

  1. Kazachse president geeft toestemming om zonder waarschuwing op demonstranten te schieten: “Gewapende bandieten worden geëlimineerd”

    Kazachse president geeft toestem­ming om zonder waarschu­wing op demonstran­ten te schieten: “Gewapende bandieten worden geëlimi­neerd”

    President Kassym-Jomart Tokajev van Kazachstan heeft in een televisietoespraak gezegd dat hij de ordediensten toestemming heeft gegeven om zonder waarschuwing te schieten op demonstranten om een einde te maken aan de ongeziene protesten van de voorbije dagen in het Centraal-Aziatische land. “Zo'n 20.000 bandieten hebben de financiële hoofdstad Almaty aangevallen en staatseigendommen vernield", sprak Tokajev. Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, heeft intussen een beëindiging van het geweld geëist. “Ik roep tot een einde van het geweld op en tot terughoudendheid”, zei ze vrijdag in Parijs.