Hongarije dringt bij EU aan op dialoog met Turkije om nieuwe instroom van vluchtelingen te vermijden
Er is diplomatiek overleg nodig tussen de Europese Unie en Turkije, ondanks het Turkse offensief in de Koerdische regio in het noordoosten van Syrië, dat zegt Hongaars minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto. Er dient immers vermeden te worden dat een nieuwe golf immigranten naar Europa vlucht.
Delen per e-mail
De uitspraak van Szijjarto komt er nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eerder op de dag eiste dat de Europese Unie zijn kritiek op de Turkse operatie in Syrië inslikt. Als de EU de Turkse actie bestempelt als bezetting, dan dreigt hij Syrische vluchtelingen die nu in Turkije zijn naar Europa te sturen. Turkije zegt ondertussen 109 “terroristen” geneutraliseerd te hebben sinds de start van het offensief.
“Hey Europese Unie! Je kan onze operatie niet bestempelen als een invasie”, zei Erdogan in Ankara. “In dat geval zullen we de poorten openzetten en 3,6 miljoen vluchtelingen sturen.” Volgens Erdogan heeft de Turkse “operatie” enkel tot doel om “terrorisme uit te roeien”. In Turkije leven naar schatting 3,6 miljoen Syriërs die zijn gevlucht voor de oorlog in hun land.
De EU keurt de operatie van het Turkse leger in Syrië af en wil dat die stopt. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen bespreken maandag in Luxemburg “alle aspecten” van de crisis in Syrië als gevolg van de Turkse militaire operatie. De kwestie komt later in de week ook aan de orde bij de EU-top van regeringsleiders in Brussel.
Politieke oplossing
De 28 lidstaten namen gisterenavond al een “kristalhelder” standpunt in, aldus een woordvoerster van de Europese Commissie vandaag. Dat komt erop neer dat Turkije onmiddellijk moet stoppen met de actie en dat er alleen een politieke oplossing is voor het conflict in Syrië. De Turkse actie bedreigt bovendien de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS).
“Die boodschap is duidelijk gehoord in Ankara, denk ik”, aldus de woordvoerster. Ze voegde eraan toe dat Turkije als kandidaat-lidstaat geacht wordt het Europese buitenlandse beleid niet tegen te werken. Zij zei verder dat de EU-ambassadeurs er al over hebben gesproken en er op verschillende niveaus contacten zijn.
Akkoord
Erdogan dreigde er al in september mee om migranten niet langer in zijn land te houden. Toen eiste hij meer middelen van de EU, waarmee hij in 2016 een vluchtelingenakkoord had gesloten. Dat akkoord bepaalt dat Griekenland migranten die zonder geldige papieren het land zijn binnengekomen terug naar Turkije kan sturen. In ruil neemt de EU Syrische vluchtelingen op uit Turkije en ondersteunt ze Turkije financieel om vluchtelingen op te vangen.
Dialoog
“We hebben een constructieve dialoog met Turkije nodig om een situatie te vermijden waarin er een bijkomende migrantenstroom toekomt in Europa”, aldus Szijjarto. Volgens de minister is het Hongaarse hek aan de zuidelijke grens met Servië het eerste punt waar een nieuwe toestroom van migranten zou kunnen worden tegengehouden en dit moet vermeden worden.
De rechts-nationalistische overheid van de Hongaarse premier Viktor Orban heeft een hechte relatie met Turkije, China en sommige voormalige sovjetlanden in het Midden-Oosten.
109 “terroristen geneutraliseerd”
Op de tweede dag van het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië heeft het Turkse leger in totaal 109 “terroristen” “geneutraliseerd”, zo zei Erdogan nog vandaag. Hij voegde eraan toe dat zijn land het stichten van een “terroristische staat” aan zijn grens wil vermijden, verwijzend naar de Koerdische militie die grote zones in het gebied controleert. “We zullen wat er van hen overblijft vernietigen.”
Door Turkije gesteunde rebellen die het regime in Damascus bestrijden zijn op weg naar de fronten in het noordoosten van Syrië om de Turkse troepen te steunen die daar gisteren zijn binnengevallen. Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera op gezag van rebellenwoordvoerder Joesef Hamoed. Strijders van het Syrische Nationale Leger zijn op weg naar de belangrijkste steden in het gebied, Tall Abyad en Ras al-Ain.
Gevangenis met IS-strijders bestookt
Ook beloofde Erdogan dat terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) “niet zal heropleven in het noordoosten van Syrië” en dat alle gevangengenomen IS-strijders gedetineerd zullen blijven. Maar de semi-autonome Syrisch-Koerdische autoriteiten melden dat Turkse troepen gisteren een gevangenis hebben bestookt waar “de meest gevaarlijke van de criminele” strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) uit meer dan zestig landen zitten.
De Koerdische leidster Ilham Ahmed riep vandaag in Brussel de lidstaten van de EU op hun diplomatieke betrekkingen met Ankara te bevriezen door hun ambassadeurs “meteen” terug te roepen omwille van de Turkse inval in het noordoosten van Syrië.
“Wij willen een dringende interventie in deze crisis, die aanvallen moeten snel ophouden”, zei Ahmed tegenover de pers. De verantwoordelijke van de Syrische Democratische Raad, de politieke vleugel van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op te beslissen over een no-fly zone.
Niet enkel woorden, maar daden
De Amerikaanse terugtrekking uit het gebied “heeft ons in gevaar gebracht”, aldus de vertegenwoordigster van de Koerden. Zij waarschuwde ook voor het risico van het ontsnappen van strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) die door de SDF gevangen worden gehouden. Ook Ahmed zei dat Turkse gevechtstoestellen gisteren één van die gevangenissen heeft gebombardeerd. Mogelijk zijn daardoor IS-strijders kunnen ontsnappen.
Ze stelde vast dat er “geweldige” reacties van de EU zijn gekomen, maar voegde eraan toe dat de Koerden “pas tevreden zullen zijn als die reacties zich in daden vertalen”, bijvoorbeeld economische sancties tegen Turkije.
Bekijk ook: Turks leger start na bombardementen ook grondoffensief
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Restaurants in Denemarken kunnen vroeger open dankzij goede coronacijfers
Dankzij goede besmettingscijfers kunnen komende woensdag in Denemarken de restaurants en cafés weer volledig open. Denen zullen er vanaf dan weer binnen kunnen eten en drinken, tenminste als ze eerst een tafel besteld hebben en via een coronapas op hun smartphone kunnen aantonen dat ze een negatieve coronatest hebben afgelegd, gevaccineerd zijn tegen Covid-19 of een besmetting hebben doorgemaakt. Het is een van de versoepelingen waarover de Deense regering en het grootste deel van de partijen in het parlement donderdagnacht een akkoord over hebben bereikt. -
UPDATE7
NASA kiest ruimtevaartbedrijf van Elon Musk voor missie naar de maan
Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, gekozen voor zijn volgende bemande missie naar de maan. SpaceX en NASA sloten daarvoor een contract af van 2,89 miljard dollar, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. -
Alles wat je moet weten over de Turkse inval in Syrië
De Turkse president Erdogan maakte gisteren bekend dat zijn troepen Noord-Syrië zijn binnengevallen. Het was een inval die eraan zat te komen, mede mogelijk gemaakt door president Trump die de aanwezige Amerikaanse militairen heeft teruggetrokken. -
-
HLN Drive
Deze classic cars maakten een elektrische comeback
De opkomst van lage emissiezones maakt autoconstructeurs creatief. Heel wat klassiekers maken immers hun comeback als elektrische wagen, een leuke marketingstunt, maar tegelijk ook interessant voor groene autoliefhebbers. Zij kunnen van een oldtimer genieten zonder zich zorgen te maken over hun uitstoot. HLN Drive bekeek de leukste elektrische oldtimers of classic cars die een comeback maakten als EV. -
Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?
Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen. -
Minister-president Jambon wil Europese economische sancties tegen Turkije
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept de Europese Unie op om economische sancties te treffen tegen Turkije, als vergelding voor de inval in Koerdisch gebied in Syrië. Dat heeft hij vandaag gezegd in De Ochtend op Radio 1. -
Sparen
Is het einde van goedkope woonleningen nabij?
Voor het eerst sinds lang stijgt de langetermijnrente opnieuw. Goed nieuws voor de economie, maar het betekent ook dat dat er misschien een einde komt aan de historisch lage rentevoeten op woonleningen. Spaargids.be belicht de kwestie.
121 reacties
Gino Denil
Chris Devlaeminck
d vdv
Jan Verstrepen
Josepha Van Vlaanderen