Premier Viktor Orban
Volledig scherm
Premier Viktor Orban © AFP

Hongaars referendum over LGBTQ+-beleid is niet-bindend

Het referendum over het omstreden LGBTQ+-beleid in Hongarije is niet-bindend, omdat minder dan de helft van de kiezers is komen opdagen. Hongaren konden zondag “ja” of “nee” antwoorden op vier vragen, waaronder of ze vinden dat geslachtsveranderingen onder kinderen moeten worden “gepromoot” en of scholen workshops over seksuele geaardheid mogen houden zonder toestemming van de ouders.

 1. Rusland stelt staakt-het-vuren voor rond kerncentrale Zaporizja, defensieminister belt met VN-baas Guterres
  Play

  Rusland stelt staakt-het-vu­ren voor rond kerncentra­le Zaporizja, defensiemi­nis­ter belt met VN-baas Guterres

  Nadat de omgeving van de kerncentrale van Zaporizja de afgelopen dagen meerdere keren onder vuur werd genomen, stelt Rusland een staakt-het-vuren voor. “De leiders van de Verenigde Naties en de hoofddiplomaat van de EU moeten het niet hebben over demilitarisering, maar over het instellen van een staakt-het-vuren”, verklaarde Vladimir Rogov, een vertegenwoordiger van de Russische bezettingsautoriteiten, maandag volgens het Russische persagentschap Ria Novosti.
 2. Britse scholen overwegen lesweek van drie dagen om hogere energiekosten en lerarenlonen te drukken
  7

  Britse scholen overwegen lesweek van drie dagen om hogere energiekos­ten en lerarenlo­nen te drukken

  Scholen in het Verenigd Koninkrijk houden deze zomervakantie “crisisberaad” om te bekijken hoe ze in het nieuwe schooljaar het hoofd boven water kunnen houden. Dat schrijft de Britse krant ‘The Telegraph’. Een van de plannen die op tafel liggen, is het aantal lesdagen te verminderen tot drie of vier per week. Oorzaak zijn de hogere energiekosten en een stijging van de lerarenlonen.