Hidveghi Balazs en Mark Rutte.
Volledig scherm
Hidveghi Balazs en Mark Rutte. © Wikimedia, ANP

Hongaars Europarlementslid sneert naar Rutte na aanslag op De Vries: “Nederland heeft duidelijk een rechtsstaatprobleem”

Nederland moet na de moordaanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries een toontje lager zingen. Dat vindt het Hongaarse Europarlementslid Hidveghi Balazs, die een partijgenoot is van premier Viktor Orban van Hongarije. De aanval bewijst volgens Balazs dat Nederland, dat vaak het voortouw neemt om Hongarije aan te spreken op zijn omgang met de vrijheid van rechters en journalisten om hun werk te doen, zélf een probleem heeft.

 1. PORTRET. Peter R. de Vries: de misdaadjournalist die cold cases oplost alsof het niets is: “Al die bedreigingen maken me echt geen flikker uit”
  PREMIUM

  PORTRET. Peter R. de Vries: de misdaad­jour­na­list die cold cases oplost alsof het niets is: “Al die bedreigin­gen maken me echt geen flikker uit”

  Er hing een aura van onaantastbaarheid rond hem, maar Peter R. de Vries (64) is dan toch kwetsbaar: dinsdagavond kreeg de meest flamboyante misdaadverslaggever van Nederland in Amsterdam een kogel door het hoofd. Een portret van een man die zo graag de rebel uithangt, de politie de loef afsteekt en cold cases oplost alsof het niets is.
 2. Wie is de Pool die gearresteerd werd voor aanslag op Peter R. de Vries? “Aan zijn woning vonden louche zaken plaats”
  PREMIUM

  Wie is de Pool die gearres­teerd werd voor aanslag op Peter R. de Vries? “Aan zijn woning vonden louche zaken plaats”

  Voor de aanslag op de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries zijn voorlopig een Rotterdammer (21) en een Pool (35) gearresteerd. Die laatste woonde sinds kort met zijn hoogzwangere vrouw en kinderen in een onopvallend rijtjeshuis in het dorp Maurik (provincie Gelderland). De ontsteltenis in de buurt is groot. “Maar aan zijn woning speelden zich wel vaker louche zaken af”, klinkt het. Het slachtoffer vecht nog altijd voor zijn leven.