Hoeveel schade en slachtoffers? Observatievliegtuigen en hulpgoederen vliegen naar Tonga, dat afgesneden blijft van de wereld
Na de onderzeese uitbarsting van de vulkaan ‘Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai’ in de Stille Oceaan zaterdag blijft Tonga, een koninkrijk van 177 eilanden in de eilandengroep in Polynesië, afgesneden van de rest van de wereld. Het is maandagochtend nog steeds niet duidelijk hoeveel schade, gewonden of zelfs overlijdens de vulkaanuitbarsting veroorzaakte. Tot 80.000 mensen kunnen getroffen zijn, meldden hulporganisaties aan de Britse openbare omroep BBC. Australië en Nieuw-Zeeland trachten de materiële schade vanuit de lucht op te meten.
Een vliegtuig van het Australisch leger hoopt kritieke infrastructuur in Tonga, zoals wegen, havens en hoogspanningskabels te onderzoeken, als de weersomstandigheden dat toelaten.
“Bepalen waar er behoeften zijn”
De Nieuw-Zeelandse Defensie (NZDF) voert een observatievlucht over Tonga uit. Het vliegtuig zou niet landen op de eilandstaat, maar maandagavond (lokale tijd) terugkeren naar Auckland. "Tot nu toe hebben we geen formeel verzoek van het Koninkrijk Tonga voor verdere steun ontvangen, afgezien van deze eerste verkenningsvlucht, maar zoals steeds staan we klaar om te reageren als daarom wordt gevraagd", meldde de NZDF in een verklaring.
"De vluchten zullen ons helpen bepalen waar er behoeften zijn", zei de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. "We weten dat er dringend behoefte is aan water en we hopen dat de Hercules (een middelzwaar transportvliegtuig, met name bedoeld voor het vervoer van militair personeel en materieel, alsook humanitaire hulpvluchten) vandaag kan opstijgen om in die behoefte te voorzien."
Naast het Hercules-vliegtuig worden ook schepen klaargemaakt. "Verdere militaire vluchten zijn ook mogelijk, om hulpgoederen en personeel te vervoeren als dat nodig is", klonk het nog bij de NZDF.
Schokgolven en tsunami
De onderzeese vulkaan ligt op ongeveer 65 kilometer van het hoofdeiland van Tonga, Tonatapu, en op pakweg 2.000 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. De uitbarsting veroorzaakte atmosferische schokgolven en een tsunami, die helemaal tot Alaska, Japan en Zuid-Amerika reikte. In Peru, ruim 10.000 kilometer verwijderd van Tonga, verdronken twee vrouwen op het strand door abnormale golven.
Ook in de Belgische weerstations werd een luchtdrukschommeling gemeten, hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de vulkaanuitbarsting in Tonga.
Zure regen
De enorme aswolk na de uitbarsting was vanuit de ruimte te zien. Die aswolk wolk heeft overigens intussen Queensland in Australië bereikt, meldt de meteorologische dienst van Nieuw-Zeeland. Het departement van Leefmilieu van de archipel Fiji monitort de luchtkwaliteit van zijn eilanden. Satellietgegevens bevestigen dat de zwaveldioxideconcentratie is toegenomen, wat kan leiden tot zure regen. De eilandbewoners wordt gevraagd hun watertanks af te dekken en binnen te blijven, als het begint te regenen.
“Maanlandschap”
De ambassadeur van Nieuw-Zeeland in Tonga, Peter Lund, meldde op Facebook dat het internet op de eilandengroep helemaal platligt, nadat de onderzeese communicatiekabel brak bij de uitbarsting. Op de ambassade is een satellietverbinding beschikbaar. Mobiele telefoons werken enkel lokaal, maar niet internationaal.
"Het is verschrikkelijk geweest, maar Nuku'alofa (de hoofdstad van het land, red.) staat nog steeds, veel huizen hebben weer stroom", heeft de ambassadeur laten weten. "De grote schoonmaak zal deze week beginnen, vulkanische as heeft Nuku'alofa bedekt", aldus Lund. Hij sprak van een "maanlandschap", aldus de BBC.
Lees ook:
BEKIJK OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM6
Euromillions-winnaars verklappen wat ze met 215 miljoen euro gaan doen: “Eerst ons huis opknappen, want nu vangt een emmer het lekkend water op”
-
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
Spaargids.be
Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt. -
-
Spaargids.be
Maakt inflatie je persoonlijke lening duurder? “We evalueren onze tarieven regelmatig”
Inflatie heeft momenteel een flink deel van de wereld in haar greep. Ook Europa, ook België. Het prijspeil van goederen en diensten blijft stijgen en je koopkracht daalt. Maar wat als je net nu een persoonlijke lening wil afsluiten? Spaargids.be vraagt na of dat een goed idee is. -
Erdogan kondigt gesprekken met Finland aan over NAVO-toetreding
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal met de Finse regering in overleg treden over de Finse wens om lid te worden van de NAVO. Er is al gesproken met de Nederlandse regering, zaterdag zal er een telefonisch onderhoud plaatsvinden met Helsinki en Londen, zei Erdogan vrijdag. Hij doet dat naar eigen zeggen enkel om de telefonische diplomatie in stand te houden. Daarnaast zal hij zaterdag ook spreken met de NAVO-baas, Jens Stoltenberg. -
Mogelijk opnieuw onderzeese vulkaanuitbarsting bij Tonga
Bij de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan heeft maandag mogelijk opnieuw een grote uitbarsting plaatsgevonden. Volgens het Waarschuwingscentrum voor Tsunami’s in de Stille Oceaan (PTWC) zijn er grote golven in het gebied waargenomen. Andere observatiecentra kunnen dat echter niet bevestigen. -
Jongeren mogen vanaf 16 jaar stemmen voor Europese verkiezingen
Bij de volgende Europese verkiezingen in 2024 zullen ook jongeren vanaf zestien jaar kunnen gaan stemmen. De plenaire Kamer heeft daarvoor een wetsvoorstel goedgekeurd. Enkel N-VA en Vlaams Belang stemden tegen.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerAmanda Verbustel