De kerncentrale van Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne, telt zes reactoren.
Volledig scherm
PREMIUM
De kerncentrale van Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne, telt zes reactoren. © Google Maps

Hoe zorgwekkend is de situatie rond de kerncentrale in Zaporizja? “Als we pech hebben, mogen we geen bladgroenten meer eten en moeten de koeien op stal”

Rond de door Russische strijdkrachten ingenomen kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne willen de Verenigde Naties een gedemilitariseerde zone. Oekraïne heeft daar oren naar, Rusland niet. Hoe groot is het gevaar op een nucleair incident en lopen ook wij dan stralingsgevaar?

25 reacties

 • Jos Bielen

  1 maand geleden
  Zorg voor een sterk Europees leger als afschriking meer geld geven aan defensie veel mee Dienstplicht terug verplichten
 • Robert Swillen

  3 maanden geleden
  Amerika gebruikt Europa om oorlog te voeren, met gevolg dat wij het slachtoffer zullen worden . Zoals Vietnam, Korea, Cuba , zuid Amerika, Afrika en ga zo maar door. Zij willen de wereld over heersen , hoe ?dat speelt geen rol.
 • Haverbeke Vincent

  3 maanden geleden
  Tijd om uit de Nato te stappen
 • Rudy Meert

  3 maanden geleden
  Diegenen die denken dat Poetin zal stoppen met de Oekraïne zijn er aan voor de moeite. Hij wil het Rusland van Peter de Grote in eer herstellen. Nu reeds lonkt hij naar de Baltische landen en Moldavië waar er Russische gemeenschappen bestaan wat hem een reden heeft om nogmaals "speciale operaties " op touw te zetten. Enkel een gemeenschappelijke sterke defensie, die ook zal ingezet worden indien nodig , de enige taal die Poetin verstaat, zal hem stoppen.
 • André Decrock

  3 maanden geleden
  Men zou beter kijken hoe alles is ontstaan, het jennen van de VS via de NAVO met de EU in het spoor is het begin van de moeilijkheden , de EU had zelfstandig moeten blijven en zich niet moeien, Engeland en Frankrijk probeerden reeds tijdens de Krimoorlog (1853-1856) het Krim te veroveren op Ruslan, het mislukte, nu weer met de rugsteun van de VS en weer is het gewone volk het slachtoffer
 1. Atoomagentschap: "Dringend veiligheidszone rond kerncentrale Zaporizja nodig om kernramp te vermijden”

  Atoomagent­schap: "Dringend veilig­heids­zo­ne rond kerncentra­le Zaporizja nodig om kernramp te vermijden”

  De situatie rond de kerncentrale in het Oekraïense Zaporizja is onhoudbaar, stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in zijn gepubliceerd rapport. Het VN-agentschap vraagt, net zoals eerder al de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, de inrichting van een “veiligheidszone” die een kernramp moet vermijden in de door de Russen bezette centrale. Guterres riep de Russische en Oekraïense strijdkrachten dinsdag tijdens de Veiligheidsraad op te stoppen met alle militaire activiteiten vanaf of richting het complex met zes nucleaire reactoren.
 2. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.