De Russische troepen trokken dit weekend weg uit de Oekraïense voorstad Boetsja. Volgens Oekraïne werden er bij die uittocht honderden burgers gedood.
Volledig scherm
PREMIUM
De Russische troepen trokken dit weekend weg uit de Oekraïense voorstad Boetsja. Volgens Oekraïne werden er bij die uittocht honderden burgers gedood. © AP

Hoe vallen oorlogsmisdaden te bewijzen? En is er kans dat Poetin voor Internationaal Strafhof verschijnt?

De horror in het Oekraïense Boetsja lijkt vanuit alle hoeken op een oorlogsmisdaad. Maar hoe kan je zoiets staven met bewijslast? “Een aartsmoeilijke opdracht, maar de bewijzen zijn er”, zegt voormalig rechter bij het Internationaal Strafhof Chris Van den Wyngaert. Een ‘masterclass’ in oorlogsmisdaden. 

76 reacties

 • Leonarda Van Opbroecke

  2 maanden geleden
  Is elke oorlog geen misdaad? Is het voor geloof, politiek, macht, enz, maakt niet uit. Het zijn steeds burgers die gebruikt worden en de dood worden ingejaagd voor enkelen die een machtspositie over een bevolking willen uitoefenen.
 • Ferdinand Nuyts

  4 maanden geleden
  Als deze oorlog geen derde wereldoorlog wordt en kan gestopt worden, zal je zien hoe snel het westen Poetin vergevensgezind is.
 • Ivan .Vanmechelen

  4 maanden geleden
  Eerlijk gezegd!!!!! Ik weet het allemaal niet meer. Laat het snel stoppen dat is mijn enige wens. Een mens wordt er depri van.
 • Diana De Wit

  4 maanden geleden
  Poetin krijgen ze nooit te pakken! Helaas!
 • Lisette Theunis

  4 maanden geleden
  Zelensky had deze oorlog kunnen voorkomen door tijdig een neutrale status af te spreken met al de andere landen, in ruil voor bescherming. Een neutrale status zoals de andere Noorse landen. Zelensky wou absoluut bij de Navo, en verkoos nog liever het risico te lopen op een conflict met Rusland. Dit goed wetende dat Rusland onder geen enkel beding, ooit een Navo basis met kernwapens vlak naast zijn grondgebied zou tolereren. Nu is er geen terugweg meer mogelijk, en ligt heel zijn land in puin.