Vaccinatiecentrum in de Servische hoofdstad Belgrado, waar met een Chinees vaccin wordt ingeënt
Volledig scherm
PREMIUM
Vaccinatiecentrum in de Servische hoofdstad Belgrado, waar met een Chinees vaccin wordt ingeënt © AFP

Hoe vaccineren China helpt om verder Europa binnen te sluipen

Terwijl de Europese Unie zelf nog worstelt om voldoende coronavaccins in handen te krijgen, gaan landen zoals Hongarije en Servië te rade bij China. Dat profiteert met graagte van die nood. Peking tracht immers al veel langer om invloed te winnen op de oostflank van ons continent — en slaagt daar ook in. Dat het nu de grote redder kan spelen, is volgens specialisten een gemiste kans voor de EU, want het is niet uit menslievendheid dat China landen als Servië en Hongarije uit de pandemie probeert te redden.

101 reacties

 • Man Otto

  1 maand geleden
  Er wordt veel gezeverd en weinig gedaan.
 • Christine Laevers

  2 maanden geleden
  Alle Europese landen (met of zonder E.U.) dienen opnieuw zelf te produceren. Er is voldoende know-how. En zeker creativiteit en nieuwe ideeën omdat wij hier vrij zijn om te denken wat we willen.Dat het daar goedkoper was om te investeren en zaken te doen, was een boemerang. het is/was een historische vergissing van groot formaat. China is al lang binnengeslopen. Maar ze willen meer en wat ze meer willen, dat willen u en ik niet weten.
 • Jozef Van Mellaert

  2 maanden geleden
  Europa is een log apparaat waar veel wordt in gepraat maar in het doen is Europa geen kampioen.
 • christiane dewaele

  2 maanden geleden
  Ja waar je vaccin vind moet je het halen Wil de EU niet dat het vaccin uit China of Rusland komt (waar de goede werking ervan verzekert) is wel laat ze dan maken dat ze zelf over genoeg goed werkende vaccins beschikken. Punt uit.
 • gina duribreux

  2 maanden geleden
  Europa kan zo niet verder Britten bewijzen dat ze 1000% gelijk hadden europa te verlaten ieder land moet nu bevolking laten stemmen voor of tegen EUROPA PUNT
 1. Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
  Energie

  Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschake­len: zo bespaar jij op je energiefac­tuur

  Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit.
 1. Is Russisch vaccin dé oplossing voor vaccinatiepuzzel? Dit weten we erover en deze Europese leiders worden gretiger om Spoetnik te gaan gebruiken
  PREMIUM

  Is Russisch vaccin dé oplossing voor vaccinatie­puz­zel? Dit weten we erover en deze Europese leiders worden gretiger om Spoetnik te gaan gebruiken

  Toen Rusland in augustus vorig jaar de eerste opzienbarende resultaten van het Spoetnik-vaccin bekendmaakte, werd er in de EU nog schamper gereageerd. Maar nu het middel daadwerkelijk voor 91,6 procent effectief blijkt te zijn tegen het coronavirus én de EU met bevoorradingsproblemen kampt, gaan er steeds meer stemmen op om het Russische vaccin in Europa daadwerkelijk te gaan inzetten. Kan Spoetnik de redding betekenen voor de Europese tekorten? Dit weten we over het Russische vaccin. En deze prominente Europese leiders maken een opening om Spoetnik te gaan gebruiken.
 1. Vrachtwagen vol hooibalen mist bocht en kantelt op rijdende auto
  Play

  Vrachtwa­gen vol hooibalen mist bocht en kantelt op rijdende auto

 2. Russen staan in badkleding op de latten
  Play

  Russen staan in badkleding op de latten