AFP
Volledig scherm
© AFP

Hoe uitzonderlijk zijn verwoestende tornado’s in de VS? En wat is de oorzaak? “Groot temperatuurcontrast en windschering werken zo’n stormen in de hand”, legt David Dehenauw uit

Het oosten van de Verenigde Staten heeft op enkele uren tijd moeten afrekenen met maar liefst 35 verwoestende tornado’s. “Het enorme temperatuurcontrast in de VS en de windschering - waarbij de wind snel van hoogte verandert - werken zware onweders en tornado’s in de hand”, legt VTM-weerman David Dehenauw uit.

 1. 2021 is het natste jaar sinds 2002, maar neerslagtekort door droge zomers is nog niet aangevuld
  PREMIUM

  2021 is het natste jaar sinds 2002, maar neerslagte­kort door droge zomers is nog niet aangevuld

  De weergoden lachen zich dezer dagen een wolkbreuk. Na de natste zomer ooit kregen we de natste maand oktober en nu is het ook al wekenlang snertweer. Weerman David Dehenauw stelt vast dat 2021 het natste jaar sinds 2002 is, maar nog zitten we met een neerslagtekort dat te wijten is aan de droge zomers van de voorbije jaren. Volgende week krijgen we droger weer, maar eerst zal de Sint zijn regenmijter en thermisch ondergoed nog moeten aantrekken.
 2. Ruim 80 doden na doortocht 35 tornado’s in VS, Vlaming in Kentucky getuigt: “De huizen zijn met de grond gelijk gemaakt”
  Play
  UPDATE

  Ruim 80 doden na doortocht 35 tornado’s in VS, Vlaming in Kentucky getuigt: “De huizen zijn met de grond gelijk gemaakt”

  Het oosten van de Verenigde Staten is getroffen door maar liefst 35 tornado’s. Verspreid over vijf staten zijn zeker 84 doden gevallen. Gouverneur Andy Beshear vreest dat dat aantal zal oplopen tot boven de honderd. Dronebeelden tonen de immense ravage. “Verschillende huizen zijn met de grond gelijk gemaakt, appartementsblokken zijn beschadigd en auto’s zijn weggewaaid", zo getuigt Jan Lamers, een Belg die in Kentucky woont, bij VTM NIEUWS. Ook in Arkansas, Illinois, Missouri, Mississippi en Tennessee is de schade enorm.