Er werden bloemen gelegd op de plaats waar ex-premier Shinzo Abe werd neergeschoten.
Volledig scherm
PREMIUM
Er werden bloemen gelegd op de plaats waar ex-premier Shinzo Abe werd neergeschoten. © AFP

Hoe uitzonderlijk is een moord met vuurwapen op een Japans politicus?

Het ondenkbare is gebeurd in Japan: oud-premier Shinzo Abe (67) is overleden nadat hij werd neergeschoten tijdens een campagnespeech. NOS-correspondent Anoma Van Der Veere legt uit waarom een schietincident Japan op z’n grondvesten doet daveren. In het land bestaat noch wapengeweld, noch politiek geweld.

1 reactie

 • Ronald Beintema

  3 maanden geleden
  Allereerst mijn diepste respect voor deze grote man!!! Wat een gemis voor Japan en de rest van de wereld!!! Mijn medeleven aan alle nabestaanden....heel veel sterkte met dit grote verlies!!! Kom je uit op een aanslag op een politicus in Japan is dit zelfs voor de Japanners niet te geloven....ik zelf kan het niet geloven...
 1. Zelf geknutseld, maar daarom niet minder dodelijk: waarom 'doe-het-zelf-wapens' zo gevaarlijk zijn
  PREMIUM

  Zelf geknutseld, maar daarom niet minder dodelijk: waarom 'doe-het-zelf-wa­pens' zo gevaarlijk zijn

  Twee cilinderachtige metalen, vastgebonden met zwarte tape. Meer was er niet nodig om Shinzo Abe (67), de ex-premier van Japan, met een zelfgemaakt vuurwapen dood te schieten tijdens een speech in de stad Nara. De opmars van doe-het-zelf-wapens of omgebouwde alarmpistolen lijkt niet meer te stuiten, merkt ook ballistisch expert Erik De Durpel. “Tot tien meter ver kan je met zo’n wapen iemand gemakkelijk doden.”
 1. Russen betalen tot wel 28.000 euro voor vlucht met privéjet om aan mobilisatie te ontsnappen: “Situatie is compleet absurd”

  Russen betalen tot wel 28.000 euro voor vlucht met privéjet om aan mobilisa­tie te ontsnappen: “Situatie is compleet absurd”

  De mobilisatie in Rusland heeft de vraag naar vliegtickets doen exploderen. Russen boeken massaal vluchten naar het buitenland, en daar hebben ze vaak grote sommen geld voor over. Zelfs een plaatsje op een privéjet is momenteel erg gegeerd, al is het allesbehalve goedkoop. Zo moeten passagiers maar liefst 22.000 tot 28.000 euro (!) voor een ticket ophoesten. “De situatie is compleet absurd”, zegt Yevgeny Bikov, de directeur van een jetbedrijf in Moskou.