Amy Coney Barrett legde maandag lokale tijd direct al de eerste eed af in het Witte Huis.
Volledig scherm
PREMIUM
Amy Coney Barrett legde maandag lokale tijd direct al de eerste eed af in het Witte Huis. © Photo News

Hoe Trump met de benoeming van Amy Coney Barrett (48) als hoge rechter nog jaren na zijn presidentschap macht kan blijven uitoefenen

De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming van Amy Coney Barrett (48) als nieuwe rechter in het Hooggerechtshof goedgekeurd. Daar zal ze de overleden Ruth Bader Ginsburg (87) vervangen. Met Barretts benoeming groeit Trumps invloed in het hoogste rechtscollege van de VS.

18 reacties

 • johan fransaert

  2 jaar geleden
  de Democraten zullen niet anders kunnen dan 2 extra rechters te benoemen de wet laat hen dit toe ze hebben al meermaals iets in die richting gesuggereerd.
 • Herbert Verbeeck

  2 jaar geleden
  En nog maar eens God, god, god...meest gebruikte woord om stemmetjes te halen, onderdrukkingmiddel of om het grote gelijk te halen. Iets dus waarvan men zelfs nog niet weet of het onder de term bijgeloof moet geplaatst worden.
 • Jan Voet

  2 jaar geleden
  Een goede verkiezingszet en uiteindelijk realiseert hij toch maar een heleboel van zijn verkiezingsbeloften. Hij doet het toch maar.
 • Joris Heyninck

  2 jaar geleden
  onzin natuurlijk. Precies of die opper-rechter partijdig zal zijn... . Die vrouw heeft gewerkt voor waar ze staat, net door niet partijdig te zijn.
 • Roger Boni

  2 jaar geleden
  Amy Barrett verdient dit ambt dubbel en dik tot spijt van allen die dit benijden.
 1. PORTRET. Ruth Bader Ginsburg, opperrechter die onvermoeibaar streed voor vrouwenrechten
  PREMIUM

  PORTRET. Ruth Bader Ginsburg, opperrech­ter die onvermoei­baar streed voor vrouwen­rech­ten

  Progressief Amerika rouwt om het overlijden van Ruth Bader Ginsburg (87). De oudste rechter van het Hooggerechtshof is bezweken aan de gevolgen van alvleesklierkanker, dat meldt de Amerikaanse rechtbank op vrijdag. De dood van Ginsburg biedt president Donald Trump de mogelijkheid voor de derde keer een conservatieve rechter te benoemen. Daarmee zou hij een stempel drukken die decennia langer meegaat dan zijn eigen presidentschap.
 2. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.
 1. Hooggerechtshof plotseling hét thema van de stembusslag: hier kan Trump de verkiezing mee winnen
  PREMIUM

  Hoogge­rechts­hof plotseling hét thema van de stembus­slag: hier kan Trump de verkiezing mee winnen

  Vergeet de economie, het politiegeweld en zelfs de coronacrisis. De politiek in de VS draait plots nog maar rond één enkele vraag. Kan Donald Trump de vrijgekomen zetel in het Hooggerechtshof opvullen vóór het eind van het jaar? Of komt dat toe aan wie de verkiezingen wint? Het is een kwestie die de kansen op het Witte Huis kan keren — en sowieso nog lang daarna van invloed zal zijn.