Rusland voert de kernwapendreiging op.
Volledig scherm
PREMIUM
Rusland voert de kernwapendreiging op. © EPA & Photonews

Hoe Poetin nucleaire dreiging opvoert met de ‘salamitactiek’

Beetje bij beetje voert de Russische president Vladimir Poetin de nucleaire dreiging op. “Ik bluf niet”, zei hij enkele dagen geleden nog tijdens een toespraak. Blijft het toch bij bluf of gaat hij over tot actie? En hoe tactvol zijn ‘tactische’ kernwapens nu echt? Professor internationale politiek en expert in kernwapens Tom Sauer (UAntwerpen) geeft duiding. “Poetin wil ons wakker schudden. Tot alleen de laatste optie, het laatste stukje van de salami, overblijft.”

49 reacties

 • christian demeester

  2 maanden geleden
  Amerika zou dezelfde wapens aan Oekraïne moeten leveren die Poetin gebruikt. Gebruikt hij kernwapens, geef Oekraïne dan ook zo een bom. Dat is de enige taal die Poetin begrijpt.
 • Geert Peeters

  2 maanden geleden
  Best dat we Oekriane een deeltje van hun nucleair arsenaal teruggeven. Als Putin dan iets gooit, dan zijn ze tenminste zeker dat ze het terug krijgen. Op die manier verkleinen we de kans dat Putin iets zou gooien. Van de Navo zullen ze alleszins niets terug krijgen als ze Oekraine zouden nuken.
 • MARTIN VERHAMME

  2 maanden geleden
  We kunnen er toch niets aan veranderen, waarom paniek zaaien, mensen toch, leef dag na dag en enjoy
 • Veronica Voorhelst

  2 maanden geleden
  hij zal weten wat hij gedaan heeft als hij een atoombom gooit dat overleeft hij zelf niet
 • Polutnik Ronald

  2 maanden geleden
  Ik denk dat , als Poetin één kernraket afvuurt . Er vele terug zullen komen richting Rusland en zeker op Moskou . De NAVO en bontgenoten staan en liggen allang klaar voor het tegenoffensief ter land ter zee en in de lucht . Dan zal Poetin niet lang weten wat er aan het gebeuren is , en heeft hij miljoenen mensen in gevaar gebracht en dat doet hij nu al . Hopelijk is hij er dan aan met zijn gevolg en niet de onschuldige mensen .
 1. Waarom doet Poetin dit? En zal dit kansen doen keren op slagveld? Onze Ruslandkenner Carolien van Nunen beantwoordt alle vragen over Russische mobilisatie
  Play

  Waarom doet Poetin dit? En zal dit kansen doen keren op slagveld? Onze Ruslandken­ner Carolien van Nunen beant­woordt alle vragen over Russische mobilisa­tie

  De Russische president Vladimir Poetin heeft een gedeeltelijke mobilisatie afgekondigd in zijn land. Het leger kan daardoor zo’n 300.000 reservisten oproepen om te gaan strijden in Oekraïne. Maar waarom doet Poetin dat? En kan dit de kansen doen keren op het slagveld? Onze Ruslandkenner Carolien van Nunen (VTM Nieuws) geeft antwoord.