Herschel Grynszpan in 1938
Volledig scherm
Herschel Grynszpan in 1938 © Bundesarchiv

Hoe Joodse tiener met wanhoopsdaad in Parijs het perfecte excuus bezorgde aan nazi’s om Kristallnacht te ontketenen

Het is een daad van groot historisch belang, maar in de geschiedenisboeken komt het voorval slechts zijdelings ter sprake. Nochtans waren de gevolgen niet te onderschatten van wat exact 80 jaar geleden gebeurde in Parijs. Op 7 november 1938  schoot de 17-jarige Joodse jongen Herschel Grynszpan een Duitse diplomaat dood in de Franse hoofdstad. Hij wilde hiermee een halt toeroepen aan de Jodenvervolging, maar bereikte net het tegenovergestelde. De nazi’s - en Joseph Goebbels in het bijzonder - gebruikten deze wanhoopsdaad als voorwendsel voor de Kristallnacht.

9 reacties

 • henri levich

  3 jaar geleden
  Over wat er vóór 7 november 1938 gebeurde géén woord. Waarom ?
 • henri levich

  3 jaar geleden
  De zoveelste leugen,.. ware aanleiding tot de 'Kristallnacht' is verder te zoeken, dit was het vonkje tot de uitvoering.
 • wim CLAES

  3 jaar geleden
  het zijn de details die de geschiedenis interessant maken.
 • p. devillé

  3 jaar geleden
  En ondertussen worden er vandaag overal in de wereld mensen onderdrukt en vermoordt door het beleid van politici terwijl men ons laat denken dat de oorlogen in europa van reeds decenia geleden het ergste is wat de mensheid heeft meegemaakt.Stop met naar het verleden te kijken.Schenk volop aandacht aan de problemen van vandaag.
 • Danny Damiaens

  3 jaar geleden
  Wat wel gebeurde was dat vele verzet acties leidde tot vele ergere represailles van de nazi's dat de daad zeer sterk oversteeg!