Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © REUTERS

Hoe doseerfout toch goed is uitgedraaid voor Oxford en AstraZeneca: sommige proefpersonen kregen per ongeluk halve dosis vaccin

AstraZeneca verklaarde maandag dat zijn kandidaat-vaccin ongeveer 90 procent effectief is wanneer eerst een halve dosis wordt toegediend, gevolgd door een volledige dosis een maand later. Maar die vaststelling blijkt dus een onwaarschijnlijke toevalstreffer te zijn.

14 reacties

 • frans Vullings

  1 jaar geleden
  wat zijn de bijwerkingen over 5  of 10 jaar.  in een goed jaar een medicijn ontwikkelen en volledig testen wat anders 10 tot 15 jaar kost.ik wacht wel tot de kinderziekten volledig bekend zijn en dan besluit ik, wel of niet vaccineren 
 • Wim Haelewyn

  1 jaar geleden
  Enkele dagen na de 70 procent plots 90... alles draaien tot het hen beter uitkomt, dit vaccin hoef ik al niet meer!
 • danny janssens

  1 jaar geleden
  Heel die informatie m.b.t . toevalligheden doet mijn mening veranderen of ik me wel wil laten vaccineren. Jan Dhooge volledig met je eens.
 • Daniel Bamps

  1 jaar geleden
  Ik geloof ze niet !! om het grote geld nu bijkrabbelen is totaal ongeloofwaardig. 
 • Marc Spandel

  1 jaar geleden
  Dit doet rond de zogenaamde 'vaccins' vragen rijzen over de 'werkelijkheid' en de 'schijn- vertoningen' in de media. 95% effectief of 50% effectief of placebo? Enkel de zakkenvullende producenten en de 'zwijgplichtigen' kennen de waarheid. Dit geldt voor alle bedrijven die veel 'reclame' maken. Manipulatie van de geest doet wonderen met de portemonnee!
 1. Nederlandse topinfectioloog: “Aannames over omikron waren te pessimistisch, mismatch tussen vaccins en het behoorlijk gemuteerde virus”
  5

  Nederland­se topinfecti­o­loog: “Aannames over omikron waren te pessimis­tisch, mismatch tussen vaccins en het behoorlijk gemuteerde virus”

  Aannames die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse evenknie van gezondheidsinstituut Sciensano, eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus, waren volgens de Nederlandse topinfectioloog Jaap van Dissel "te pessimistisch". Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. Het instituut schatte twee weken terug nog in modelberekeningen in dat die 40 procent lager is dan bij de deltavariant, maar ook dat lijkt te somber, erkende Van Dissel donderdag in de Tweede Kamer.
 2. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.
 1. Is het ene vaccin ‘slechter’ dan het andere? En kunt u straks zelf een vaccin kiezen? Het antwoord op de meest pertinente vragen
  PREMIUM

  Is het ene vaccin ‘slechter’ dan het andere? En kunt u straks zelf een vaccin kiezen? Het antwoord op de meest pertinente vragen

  70 procent. 90. 95 procent! Het lijken wel scholieren die hun punten vergelijken, de farmabedrijven die tegen mekaar op met de efficiëntie van hun coronavaccin uitpakken. Het vaccin dat AstraZeneca samen met de universiteit van Oxford ontwikkelde, is gemiddeld voor 70 procent doeltreffend om besmetting te voorkomen, zo maakte het Brits-Zweedse farmabedrijf vandaag bekend. Daarmee lijkt het Oxford-vaccin minder interessant dan dat van Amerikaanse concurrenten Pfizer en Moderna, die zo’n 95 procent bescherming bieden. Is dit ook zo? Is een bescherming van 70 procent oké? En zal ik zelf kunnen kiezen welk middel ik in de bovenarm krijg? Hierbij het antwoord op 7 meest pertinente vragen.
 2. Vlaming in VK: “Enkel deelname aan ‘Dancing With The Stars’ kan Johnson nog redden”
  Play

  Vlaming in VK: “Enkel deelname aan ‘Dancing With The Stars’ kan Johnson nog redden”

  Vanaf donderdag 27 januari vervalt een groot deel van de coronaregels in het Verenigd Koninkrijk. Dat kondigde premier Boris Johnson woensdag aan in het parlement. Volgens Mario Van Poppel, een Vlaming die vlak bij Londen woont, is de timing geen toeval. “Ik kan geen enkele andere reden zien dan dat hij zijn eigen vel wil redden”, aldus Mario. Volgens de Vlaming kan enkel een deelname aan ‘Dancing With The Stars’ nog voorkomen dat Johnson moet aftreden na de ‘partygate’.