Günther Schabowski (links) tijdens de persconferentie waarop hij zijn cruciale vergissing maakte. Enkele uren later gingen de Oost-Duitsers massaal de Muur over.
Volledig scherm
Günther Schabowski (links) tijdens de persconferentie waarop hij zijn cruciale vergissing maakte. Enkele uren later gingen de Oost-Duitsers massaal de Muur over. © RV/REUTERS

Hoe de Berlijnse Muur eigenlijk per ongeluk viel: na vergissing van één man

Het is exact 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel, de 43 kilometer lange afscheiding van beton en prikkeldraad die de Duitse hoofdstad in tweeën verdeelde. Het westen was meer dan 28 jaar een onderdeel van de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) geweest, het oosten van de Duitse Democratische Republiek (DDR), waar de Sovjet-Unie de plak bleef zwaaien. Op de avond van 9 november 1989 zou alles van het ene moment op het andere veranderen. En aan de basis lag de vergissing van één man.

  1. Merkel roept op tot “vrijheid verdedigen, haat en racisme bestrijden” op herdenking val Berlijnse Muur

    Merkel roept op tot “vrijheid verdedigen, haat en racisme bestrijden” op herdenking val Berlijnse Muur

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur opgeroepen om de verworven vrijheid te verdedigen en haat, racisme en antisemitisme vastberaden te bestrijden. Ook vroeg ze de aanwezigen op de plechtigheden in Berlijn zaterdag om zich niet te laten ontmoedigen. "Geen muur, die mensen buitensluit en vrijheid begrenst, is zo hoog of zo breed dat ze niet kan doorbroken worden", zei Merkel in de Verzoeningskapel in Berlijn.