De Duitse bondskanselier Angela Merkel en burgemeester van Berlijn Michael Mueller via een videoverbinding in gesprek met Amin Laschet, premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Volledig scherm
PREMIUM
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en burgemeester van Berlijn Michael Mueller via een videoverbinding in gesprek met Amin Laschet, premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. © EPA

Hoe ‘beste leerling van de klas’ Duitsland de controle verloor over het virus

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zullen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien Duitse deelstaten zondag besluiten tot een harde lockdown. Dit vanwege de recordstijging van het aantal coronabesmettingen en -sterfgevallen in de Bondsrepubliek. Grote vraag is hoe de ‘beste coronaleerling van de klas’ in zo'n crisissituatie kon belanden. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Seehofer ligt het niet aan een gebrek aan discipline van de Duitse bevolking, maar vooral aan ‘inadequate maatregelen’. Waarom is een ‘lockdown light’ zo een slecht recept?

8 reacties

 • ANTONIO POL

  2 jaar geleden
  Moeder natuur is bezig met een natuurlijke selectie. Slechts de sterken en de slimsten (die de regels opvolgen) ullen overleven.
 • Bruno Vermeire

  2 jaar geleden
  En in Antwerpen mag je nu OVERAL winkelen ondanks de stijgende corona cijfers onder het mom van "Spreiding", spreiding van de corona besmettingen of gaat het weer om stemmen afsnoepen van het VB
 • Tom Luyckx

  2 jaar geleden
  Het is wél een probleem van discipline. In China werkten dezelfde maatregelen wel omdat daar in functie van de massa wordt gedacht. In Europa denken de meesten enkel aan zichzelf, en werkt dat milde systeem niet.
 • Marc Van Buynder

  2 jaar geleden
  Dat komt omdat ze voor de economie kiezen en niet voor de gezondheid van de mensen.We zien Merkel meer in het nieuws dan von der Leyen, het zou juist andersom moeten zijn.Europa één dat is om te lachen
 • Johan Streulens

  2 jaar geleden
  Merkel geen "alleen" bestuur hebbende... afhankelijk van de rest. Idem België..   Versplinterend partijen beter wetende om versoepelingen  om eigen "kiesvee" eerst! Versoepeling=winst! . Realiteit= bevolking er onder leidende..(eerder met lange "ij"..LIJDENDE!) Het virus best de baas zijnde.. de "mens"  eerder het probleem zijnde!
 1. Duitsland op weg naar drie weken strenge lockdown: steeds meer deelstaten willen snel nieuwe maatregelen

  Duitsland op weg naar drie weken strenge lockdown: steeds meer deelstaten willen snel nieuwe maatrege­len

  De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) wil dat er meteen een nieuwe lockdown komt in Duitsland vanwege het snel toenemende aantal coronabesmettingen. Hij vindt dat er niet gewacht moet worden tot na kerst. Seehofer zei tegen het weekblad Der Spiegel dat een lockdown de enige manier is om het aantal besmettingen weer omlaag te krijgen. “Als we wachten tot kerst, hebben we nog een maand last van de hoge besmettingsaantallen.” Steeds meer deelstaten steunen Seehofer in zijn oproep.