De typische huizenblokken uit de wijk Eixample in Barcelona.
Volledig scherm
De typische huizenblokken uit de wijk Eixample in Barcelona. © Shutterstock

Hoe Barcelona honderden levens kan redden met autovrije groene ‘supereilanden’

De Catalaanse hoofdstad Barcelona kan de luchtvervuiling met een kwart terugdringen en in totaal honderden levens per jaar redden door het massaal invoeren van zogenaamde 'supereilanden’. Die grote autovrije en groene zones worden momenteel met succes uitgetest en voorstanders willen ze liefst zo veel mogelijk zien verschijnen in het straatbeeld.

21 reacties

 • Geert Tamsyn

  2 jaar geleden
  Vrijheid stopt waar de vrijheid (en de gezondheid) van de ander begint.
 • Tom De Clerck

  2 jaar geleden
  Stop deze waanzin! Laat de mensen hun vrijheid, en stop die groene extremisten.
 • Geert Tamsyn

  2 jaar geleden
  Hoog tijd om dat ook in onze steden in te voeren.
 • piet devlieger

  2 jaar geleden
  Er leggen 10.000 schepen/jaar aan in de haven van Barcelona dat de 5de belangrijkste passagiershaven ter wereld is waar dus cruiseschepen aankomen. Als je weet dat de grootste cruiseschipoperator per jaar evenveel vervuilt als 2,6 miljard auto's (in totaal zijn er 'maar' 1 miljard auto's op de wereld) en de 16 grootste vrachtschepen evenveel als 1 miljard auto's dan besef je dat ze verkeerd bezig zijn met hun 'supereilanden'. Doet me aan Antwerpen denken, daar zijn ze even dom met hun LEZ.
 • Anoniem

  2 jaar geleden
  Kan heel europa ook mensenlevens redden miljoenen ,met gewoon alle niet europeanen terug te sturen naar land van herkomst ,ook goed voor de lucht kwaliteit ,in africa is er geen probleem met de lucht hoe zou dat komen?????????????????
 1. Poetin over gesprek met Biden: “Geen vriendschap, wel pragmatische dialoog”. Biden beklemtoont “nood aan basisregels”

  Poetin over gesprek met Biden: “Geen vriend­schap, wel pragmati­sche dialoog”. Biden beklem­toont “nood aan basisre­gels”

  De langverwachte ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin die iets na de middag begon, is ondertussen afgelopen. De twee wereldleiders schudden elkaar kort de hand voor de start van hun gesprek. “Het is altijd beter om elkaar face to face te zien”, zei Biden bij aanvang. Een stelling die hij ook na afloop herhaalde. Volgens beide leiders was er tijdens de ontmoeting geen sprake van vijandigheid. Poetin en Biden gaven achteraf elk apart een persconferentie.
 2. Italië prikt geïsoleerde dorpelingen aan keukentafel: “Dit scheelt een uur haarspeldbochten rijden”
  PREMIUM

  Italië prikt geïsoleer­de dorpelin­gen aan keukenta­fel: “Dit scheelt een uur haarspeld­boch­ten rijden”

  Met ruim 41 miljoen gezette prikken loopt de Italiaanse vaccinatiecampagne gestaag door. Maar er is een groep mensen die lastig te bereiken is: ouderen en zwakkeren in afgelegen dorpen. Het Italiaanse leger gaat daarom bij ze op bezoek. Hoe gaat dat in z’n werk? De organisatie is bijna on-Italiaans efficiënt, reageren dorpelingen die geduldig op hun prik staan te wachten.