Mensen hopen wat verkoeling te vinden op het strand van Vancouver.
Volledig scherm
Mensen hopen wat verkoeling te vinden op het strand van Vancouver. © REUTERS

‘Hittekoepel’ met helse temperaturen eist tientallen mensenlevens in Canada

Aan de Canadese westkust is het puffen geblazen. Er hangt geen wolkje aan de hemel en het kwik stoomt al dagenlang door tot boven 40 graden. De politie zegt dat de ‘hittekoepel’ - zoals het weerfenomeen wordt genoemd - al heeft geleid tot tientallen dodelijke slachtoffers in de omgeving van Vancouver, een stad die normaal een gematigd klimaat heeft.

1 reactie

 • Luc Deville

  11 maanden geleden
  Liever het kwakkelweer - op het onweer na- van bij ons dan die hitte.
 1. Vlamingen in Canada over (over)leven tijdens uitzonderlijke hittegolf: "Zelfs het water in de meren is te warm om echt af te koelen"
  PREMIUM

  Vlamingen in Canada over (over)leven tijdens uitzonder­lij­ke hittegolf: "Zelfs het water in de meren is te warm om echt af te koelen"

  De westkust van Canada en het noordwesten van de Verenigde Staten puffen en kreunen onder uitzonderlijke hitte. In de buurt van Vancouver worden recordtemperaturen tot bijna 47 graden gemeten, en het voelt nóg warmer aan. De boosdoener: een 'hittekoepel', een fenomeen dat maar één keer om de duizend jaar voorkomt. Twee Vlamingen in de streek getuigen: "Het is hier óverleven."
 1. Gevoelstemperaturen tot 50 graden door 'hittekoepel': "Zo'n hitte kan ons ook overkomen”
  PREMIUM

  Gevoelstem­pe­ra­tu­ren tot 50 graden door 'hittekoe­pel': "Zo'n hitte kan ons ook overkomen”

  De westkust van Canada en het noordwesten van de Verenigde Staten puft en kreunt onder uitzonderlijke hitte. Canadezen in de buurt van Vancouver leven dezer dagen haast letterlijk in een snelkookpan, met recordtemperaturen tot bijna 48 graden. “Een ‘hittekoepel’, zoals het weerfenomeen daar wordt genoemd, kennen wij niet, maar dat betekent niet dat zo’n hitte ons de komende decennia niet kan overkomen”, zegt KMI-weerman David Dehenauw.