Premier Mark Rutte (VVD) staat de pers te woord na afloop van de ministerraad.
Volledig scherm
Premier Mark Rutte (VVD) staat de pers te woord na afloop van de ministerraad. © ANP

'Historisch' pakket maatregelen in Nederlandse begroting: koopkracht stijgt met 3,9 procent

De miljoenennota is traditiegetrouw op de vrijdag voor Prinsjesdag, de opening van het nieuwe parlementair jaar in Nederland, gelekt. De begroting voor volgend jaar bevat een koopkrachtpakket dat "historisch in omvang" is: de maatregelen tellen volgens ingewijden inmiddels op tot dik 17 miljard euro. Daardoor gaat de bestedingsruimte van huishoudens volgend jaar in de plus: de koopkracht stijgt met 3,9 procent, becijfert het Centraal Planbureau volgens verschillende bronnen. Dat verzacht enigszins de financiële pijn van dit jaar: de koopkracht gaat er in 2022 volgens ramingen van het CPB bijna 7 procent op achteruit.

4 reacties

 • Dominique HAPPAERTS

  5 maanden geleden
  Het verschil zit 'm in het aantal regeringen
 • Rudi Beckers

  5 maanden geleden
  De Belgische politiek draait al lang vierkant, ligt het aan de capaciteit van onze politici of aan de structuur van ons land of een mix van beiden ? Waarschijnlijk wel, in een land zonder structuur kan je moeilijk goede maatregelen verwachten.
 • Eduard Vanderheyden

  5 maanden geleden
  Wedden dat de Nederlandse regering meer voor de bevolking doet dan de Belgische. Hier moet alles maanden en jaren duren. Chaos in België. Structuur in Nederland.
 • An Vanden Bossche

  5 maanden geleden
  Bij ons wordt alles geindexeerd. De Nederlanders leveren per saldo 6.8% in.
 1. 41 jaar na de feiten moeten ‘vijf Beulen van Guatemala’ voor assisen verschijnen voor gruwelijke moord op drie Vlaamse missionarissen
  PREMIUM
  LEUVEN/TURNHOUT/MENEN/BRAKEL

  41 jaar na de feiten moeten ‘vijf Beulen van Guatemala’ voor assisen verschij­nen voor gruwelijke moord op drie Vlaamse missiona­ris­sen

  Vijf hooggeplaatste Guatemalteekse gezagsbekleders staan meer dan 40 jaar na de feiten in december voor het Leuvense assisenhof. Ze zijn volgens het federaal parket verantwoordelijk voor de moorden op drie Vlaamse missionarissen. Het is een primeur in het internationaal strafrecht dat kopstukken van een militair apparaat, de inlichtingendiensten en de politiek in Guatemala naar een buitenlandse strafrechtbank worden verwezen.
 2. Kom ik in aanmerking voor een basispakket energie van 392 euro? En wat moet ik daarvoor doen? Check het hier
  Play

  Kom ik in aanmerking voor een basispak­ket energie van 392 euro? En wat moet ik daarvoor doen? Check het hier

  De Vivaldi-partijen van de federale regering hebben een akkoord gevonden om de Belgen te helpen met de torenhoge energiefacturen. Zo komt er onder andere een basispakket energie in november en december, dat nog kan verlengd worden indien nodig, met daarnaast een stookoliecheque. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open Vld). Aan het basispakket zijn wel voorwaarden verbonden.