Ian Buruma: “Het was een vergissing om een oorlog te beginnen in Irak. Saddam Hoessein was een zeer onplezierig figuur, maar geen Hitler die de hele wereld bedreigde.”
Volledig scherm
PREMIUM
Ian Buruma: “Het was een vergissing om een oorlog te beginnen in Irak. Saddam Hoessein was een zeer onplezierig figuur, maar geen Hitler die de hele wereld bedreigde.” © Marie Wanders

Historicus Ian Buruma: “Trump is in staat een catastrofale oorlog te ontketenen”

Veel naoorlogse Amerikaanse en Britse leiders worstelden met een Churchill-complex, zegt Ian Buruma (68). Ze wilden per se dapper zijn en ten strijde trekken. Maar wat dan met Donald Trump? “Trump gelooft enkel in zijn eigen macht,” zegt historicus Ian Buruma in De Morgen.

20 reacties

 • Gert Roggeman

  1 jaar geleden
  Bij mijn weten heeft Trump nog oorlog gestart. Wel zijn manschappen uit conflictgebieden terugtrekken. anti-Trump prietpraat.
 • Carl Op de Beeck

  1 jaar geleden
  De enige politieke maatstaf voor Trump is de hebzucht van het miljardairs-establishment waarvan hij zelf deel uitmaakt.
 • sven vandeweghe

  1 jaar geleden
  Teruggetrokken uit Syrie, doet alles aan om zich terug te trekken uit Afghanistan, biedt steun aan Taiwan tegen een totalitair regime, UAE vredesakkoord met Israel. Roept Erdoğan tot de orde, bouwt leger af in Duitsland, steunt alle landen in de Zuidchinese zee om hun territoriale wateren tegen militaire dominantie van CCP-China in te dijken. Waar heeft hij afgelopen 4 jaar een oorlog ontketend? Ik zie het (nog) steeds niet.
 • Jean West

  1 jaar geleden
  imke de meester Oorlogspresident Obama heeft de vredesprijs gekregen. Waarom?
 • jan boden

  1 jaar geleden
  Die polarisatie is gestart toen Hillary Clinton de aanhangers van Trump bagatelliseerde door hen the deplorables te noemen. Pelosi deed de rest door de speech voor de State of the Union te verscheuren voor het oog van heel de wereld. De Amerikaanse media die al 5 jaar liggen te stoken tegen Trump hebben er ook geen goed aan gedaan. Veel historisch besef is er aan Buruma niet verloren gegaan.
 1. Sport, emoties én drama: vijf meeslepende streamingtips
  Streamz

  Sport, emoties én drama: vijf meeslepen­de streaming­tips

  Weinig hobby’s maken zo veel emoties in ons los als sport. Naar aanleiding van de nieuwe Streamz-release ‘The Window’, dat zich afspeelt tijdens de transferperiode binnen het voetbal, vullen wij onze Kijkgids deze week aan met andere topseries en films die drama en sport verweven tot een meeslepende kijkervaring. Diepe karakterstudies in ‘Friday Night Lights’ (Hulu), datagedreven stuntwerk in ‘Moneyball’ (Netflix), hilarische scènes in ‘Ted Lasso’ (Apple TV+) en een temperamentvolle basketbalcoach in ‘Big Shot’ (Disney+): dit zijn onze favoriete sporttitels om te streamen.
 2. Zo werd omikronvariant ontdekt: “Ultiem bewijs dat groepsimmuniteit door besmetting onmogelijk is”

  Zo werd omikronva­ri­ant ontdekt: “Ultiem bewijs dat groepsimmu­ni­teit door besmetting onmogelijk is”

  De onderzoeker uit Zuid-Afrika die bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als eerste alarm sloeg over omikron, heeft aan het Amerikaanse tijdschrift ‘The New Yorker’ verteld hoe de nieuwe variant precies ontdekt werd. En dat omikron het ultieme bewijs is dat we niet hoeven te rekenen op groepsimmuniteit door het virus te laten woekeren. “Vaccinatie zal ons waarschijnlijk wél beschermen”, aldus Tulio de Oliveira.