Twee van de vijf meisjes op deze foto - genomen in Humenné, Slowakije rond 1936 - werden op 25 maart 1942 naar Auschwitz gestuurd, als onderdeel van het eerste officiële transport van Joden naar het vernietigingskamp. Anna Herskovic (tweede van links) noch Lea Friedman (vierde van links) overleefden.
Volledig scherm
PREMIUM
Twee van de vijf meisjes op deze foto - genomen in Humenné, Slowakije rond 1936 - werden op 25 maart 1942 naar Auschwitz gestuurd, als onderdeel van het eerste officiële transport van Joden naar het vernietigingskamp. Anna Herskovic (tweede van links) noch Lea Friedman (vierde van links) overleefden. © Familie Grosman en familie Gross

Het vergeten verhaal van het eerste Joodse transport naar Auschwitz: 999 onschuldige meisjes werden met een smoes in de val gelokt

Het is 25 maart 1942. Vanuit Slowakije vertrekt een trein naar Auschwitz. Aan boord zitten geen verzetsmensen, misdadigers of krijgsgevangenen, maar wel 999 onschuldige Joodse meisjes. Met een smoes zijn ze in de val gelokt. Het is het eerste officiële Joodse transport naar het uitroeiingskamp. Slechts enkelen zullen terugkeren. Dit is hun aangrijpende verhaal.

10 reacties

 • vangeel guido

  3 jaar geleden
  Inderdaad het gebeurt nog.
 • Layla Geldhof

  3 jaar geleden
  Ja nu kunnen we niet meer wegkijken om dan later te zeggen" Wir haben es nicht gewusst : Nu kijkt de ganse wereld toe en ipv eens samen te werken en echte oplossingen te vinden zodat er wereldvrede is en niemand nog hoeft te vluchten dan zijn vele problemen al van de baan en samen maatregelen zoeken om de natuur onze planeet te beschermen..Dan zou deze wereld eindelijk in orde zijn ..Maar de hebzucht en materialisme maakt dit alles teniet..Helaas...
 • Carla Van Geel

  3 jaar geleden
  Opdat deze onmenselijkheden nooit meer zouden herhaald worden zijn herhalingen ervan nodig. Omdat antisemitisme de laatste tijd, terug van nooit weggeweest, is. Omdat nieuwe generaties recht hebben op informatie over de manipulatie die een hele bevolking onderging en ze nooit meer zouden moeten zeggen : "we wisten het niet"
 • Manu Claes

  3 jaar geleden
  Of het nu 50, 75 of 200 jaar geleden is. Dit Mag nooit worden vergeten. Enkel door dit onder de aandacht te blijven brengen kunnen we herhaling - misschien - vermijden.
 • Nicole Aerts

  3 jaar geleden
  Intriest en eigenlijk weinig bestraft geweest.
 1. Iraanse veiligheidsdiensten mikken bij vrouwen specifiek op gezicht en intieme delen: “Zo willen ze hun schoonheid kapotmaken”

  Iraanse veilig­heids­dien­sten mikken bij vrouwen specifiek op gezicht en intieme delen: “Zo willen ze hun schoonheid kapotmaken”

  Bij de protesten tegen het regime in Iran stellen dokters qua schotwonden een opmerkelijk verschil tussen de geslachten vast. Mannen worden vooral geraakt in hun benen, billen en de rug. Bij vrouwen mikken de veiligheidsdiensten echter specifiek op hun gezicht, borsten en intieme delen. “Zij worden harder aangepakt omdat ze hun schoonheid kapot willen maken”, stelt een arts uit de provincie Isfahan.