Hitler en Rosa tijdens een zomerdag in juni 1933. Hitler stuurde de gesigneerde (linksonder) versie van de foto naar het meisje. Zij versierde de foto nadien waarschijnlijk met bloemen.
Volledig scherm
Hitler en Rosa tijdens een zomerdag in juni 1933. Hitler stuurde de gesigneerde (linksonder) versie van de foto naar het meisje. Zij versierde de foto nadien waarschijnlijk met bloemen. © Alexander Historical Auctions

Het opmerkelijke verhaal achter deze foto van Hitler en zijn jonge Joodse vriendinnetje

Op het eerste gezicht lijkt het beeld van een man die een stralend jong meisje omhelst een tafereeltje van puur zomergeluk. Maar achter die schijnbaar zorgeloze façade gaat een heel ander beeld schuil: de man op de foto is Adolf Hitler, die zes miljoen joden de dood in zou jagen, en het kleine meisje is Rosa Bernile Nienau, een Joods kind. De afbeelding werd gisteren verkocht voor 11.000 dollar (ruim 9.700 euro) op een veiling in de Amerikaanse staat Maryland.

54 reacties

 • Peter Thys

  3 jaar geleden
  net als Napoleon ondergingen de Duitsers de taktiek van verschroeide aarde.Bovendien ver van huis onvoorbereid tegen de Russische winters en als het dooien ging moerassen waar niet doorkomen was !
 • Danny Damiaens

  3 jaar geleden
  Het keerpunt in WW2 als WW1 is de deelname door de Amerikanen.Bekijkt gewoon het front die ze innamen bij hun intrede in deze oorlog en waren ze bijna overal aanwezig.Dit kon geen enkel ander land,in lucht,op zee en op terrein.
 • Artuur Lemmens

  3 jaar geleden
  Hitlers moeder was kwart joods
 • wim CLAES

  3 jaar geleden
  in stalingrad keerde idd het tij tegen de duitsers, doch ten koste van tienduizenden doden onder de bevolking(ze kon alleen haar plan trekken), gewonde troepen en soldaten die massaal werden opgeofferd. de prijs was verschrikkelijk, hitler heeft waarschijnlijk nooit beseft dat stalin nog extremer was dan hemzelf.
 • marco van loenen

  3 jaar geleden
  zo zie je maar,we zijn allemaal mensen.
 1. Hoe Joodse tiener met wanhoopsdaad in Parijs het perfecte excuus bezorgde aan nazi’s om Kristallnacht te ontketenen

  Hoe Joodse tiener met wanhoops­daad in Parijs het perfecte excuus bezorgde aan nazi’s om Kristall­nacht te ontketenen

  Het is een daad van groot historisch belang, maar in de geschiedenisboeken komt het voorval slechts zijdelings ter sprake. Nochtans waren de gevolgen niet te onderschatten van wat exact 80 jaar geleden gebeurde in Parijs. Op 7 november 1938 schoot de 17-jarige Joodse jongen Herschel Grynszpan een Duitse diplomaat dood in de Franse hoofdstad. Hij wilde hiermee een halt toeroepen aan de Jodenvervolging, maar bereikte net het tegenovergestelde. De nazi’s - en Joseph Goebbels in het bijzonder - gebruikten deze wanhoopsdaad als voorwendsel voor de Kristallnacht.