Verdachte Joseph White (links) op een foto uit 2009.
Volledig scherm
Verdachte Joseph White (links) op een foto uit 2009. © AP

Het ongelofelijke moordonderzoek dat 6 onschuldigen jaren in cel deed belanden: zelfs verdachten geloofden dat ze het gedaan hadden

Buitenland“Jullie hebben de traumatiserende herinnering gewoon verdrongen.” Dat kregen 6 verdachten eind jaren 80 te horen toen ze beschuldigd werden van het verkrachten en vermoorden van een vrouw in het Amerikaanse plaatsje Beatrice in Nebraska. Ze konden zich niets herinneren van wat er gebeurd was, maar de politie praatte zo op hen in dat ze uiteindelijk zelf gingen geloven dat ze het gedaan hadden. Onterecht, zo bleek later. Maar toen hadden ze al jaren onschuldig in de cel gezeten. En daar krijgen ze nu een schadevergoeding van 25 miljoen euro voor.

12 reacties

 • johanneke li

  2 jaar geleden
  wat een walgelijk systeem! hier is duidelijk sprake van suggestieve ondervragingen ipv objectieve! dat ze de verantwoordelijke agenten nu maar voor de rechter slepen en in hun plaats in het gevang stoppen!
 • Paul Buckens

  2 jaar geleden
  Ze beantwoorden in de USA niet aan het "geloofsplaatje" , daardoor niet "sociaal" en de gedoodverfde daders. Zoals Wessels schrijft met verkozen sheriffs en aanklagers is de boel om zeep.
 • Sobek Wessels

  2 jaar geleden
  Je wil niet weten Hoeveel Onschuldigen in de cel zitten in de VS en dan zwijg ik nog van de Onschuldigen die ter dood veroordeeld zijn ! Ja in de VS worden de Sheriffs verkozen door het volk en Dus moet er altijd een dader gevonden worden want anders Daalt hun Populariteit en worden ze mss niet meer gekozen ??! Het is nu al 100den keren bewezen dat de Politie corrupt is in de VS ! Gerechtigheid en Democratie bestaan niet dat zijn illusies om de Mens in bedwang te houden !
 • Willy Gorissen

  2 jaar geleden
  Weer een extra motief voor de doodstraf. Bij vergissingen geen gevaar voor torenhoge schadevergoedingen en die mensen waren er toch van overtuigd... Ofwel ernstiger politieonderzoek. Maar zo is het een klucht
 • Bart Mans

  2 jaar geleden
  Bewijs nummer zoveel dat de doodstraf dus nergens zou mogen.. want er zijn dus ook onschuldige mensen die de doodstraf krijgen....
 1. OVERZICHT. 1,85 procent van Belgen kreeg al vaccin: zo doen we het in vergelijking met de rest van de wereld
  52

  OVERZICHT. 1,85 procent van Belgen kreeg al vaccin: zo doen we het in vergelij­king met de rest van de wereld

  Sinds de 96-jarige Jos Hermans op 28 december als eerste Belg een goedgekeurd coronavaccin toegediend kreeg, zijn al meer dan 192.000 spuitjes gezet in ons land. De meesten kregen nog maar één prik, 584 landgenoten zijn al volledig beschermd. Daarmee is 1,85 procent van alle Belgen al minstens gedeeltelijk ingeënt tegen het virus. Net niet genoeg om de top vijftien te halen in Europa en op grote afstand van koploper Israël, dat al bijna een derde van haar bevolking inentte.
 1. Was geheime liefdesrelatie oorzaak van verdwijnen MH370? Nieuw boek legt haarfijn uit hoe het kan
  Buitenland

  Was geheime liefdesre­la­tie oorzaak van verdwijnen MH370? Nieuw boek legt haarfijn uit hoe het kan

  Het is volgende week exact vijf jaar geleden dat vlucht MH370 van Malaysia Airlines op mysterieuze wijze verdween en het is nog altijd niet duidelijk wat er precies gebeurde met het toestel en zijn 239 inzittenden. Een nieuw boek zet nu enkele plausibele theorieën op een rijtje. En een van de meest fascinerende gaat over een geheime relatie van de piloot en zijn verlangen om een nieuw leven te beginnen met zijn minnares. Ook al betekende dat de dood van honderden anderen.
 1. Israëlische politie moet waterkanon inzetten na nieuw protest orthodoxe joden
  Play

  Israëli­sche politie moet waterkanon inzetten na nieuw protest orthodoxe joden

 2. Tornado richt enorme schade aan in Alabama
  Play

  Tornado richt enorme schade aan in Alabama