President Donald Trump.
Volledig scherm
PREMIUM
President Donald Trump. © Photo News

Het is niet allemaal Trumps schuld: de drie kampen in het Witte Huis die coronabeleid tot een chaos maakten

Donald Trump krijgt lijn noch logica in zijn coronabeleid. En dat is niet alleen zijn eigen schuld. Ja, hij is een koppigaard die van niemand raad aanvaardt en altijd vindt dat hij zelf de slimste is. Maar hij wordt ook heen en weer geslingerd door de tegenstrijdige agenda’s rondom hem.

 1. China heeft al maand geen enkel coronaslachtoffer. Maar mogen we de Chinese cijfers geloven?
  PREMIUM

  China heeft al maand geen enkel corona­slacht­of­fer. Maar mogen we de Chinese cijfers geloven?

  China heeft al ruim een maand geen enkel dodelijk slachtoffer van het nieuwe coronavirus geregistreerd. Sinds het virus eind vorig jaar voor het eerst werd gedetecteerd in de stad Wuhan, rapporteerde China 82.933 besmettingen en 4.633 doden. China telt 116 keer zoveel inwoners als België, maar in ons land zijn al bijna dubbel zoveel doden (9.052) als in de communistische Volksrepubliek te betreuren. Is de Chinese aanpak dan zoveel doeltreffender dan de onze? Of zijn de Chinese cijfers totaal onbetrouwbaar? “Ons gevoel zegt dat de Chinese cijfers niet kloppen, maar we weten het niet.”
 2. Race naar coronavaccin woedt volop, met opbod aan goed nieuws: “Iedereen gevaccineerd en klaar is Kees? Nee, zo zal het niet zijn”
  PREMIUM

  Race naar coronavac­cin woedt volop, met opbod aan goed nieuws: “Iedereen gevacci­neerd en klaar is Kees? Nee, zo zal het niet zijn”

  Tegen het einde van het jaar moet er een vaccin voor 300 miljoen Amerikanen zijn, zegt Trump. Tegen de herfst moet er zelfs eentje zijn voor 68 miljoen Britten, zegt de universiteit van Oxford. Tegen eind 2021 hebben we 1 miljard vaccins, zegt farmareus Johnson & Johnson. De race naar het coronavaccin woedt volop, met een opbod aan Goed Nieuws, want alleen met een vaccin kunnen we terug normaal leven. Maar is dat ook allemaal realistisch?
 1. Recordcijfers in VS: meer dan half miljoen nieuwe gevallen in week tijd en nu kan ook Trump er niet meer omheen

  Recordcij­fers in VS: meer dan half miljoen nieuwe gevallen in week tijd en nu kan ook Trump er niet meer omheen

  Ook in de Verenigde Staten gaat het niet de goede kant op met de coronacijfers. Afgelopen week werden meer dan een half miljoen nieuwe gevallen gerapporteerd en dat waren er nooit eerder zo veel. Zesentwintig van de 50 staten van het land tekenen recordcijfers op of zitten er niet ver meer af. Hoewel president Trump al herhaaldelijk beweerde dat het einde van de epidemie in de VS in zicht is, gaf hij dinsdagavond tijdens een rally toch toe dat de cijfers omhoog gaan in de Midwest.