“Het is maar geld”: Baltische leiders blijven ijveren voor totaalverbod op Russische olie of gas
Een onmiddellijk totaalverbod op de invoer van Russische olie of gas zou “een verwoestende impact” hebben op de Europese economie. Daarvoor heeft premier Alexander De Croo gewaarschuwd bij zijn aankomst op de EU-top in Brussel. Intussen blijven de Baltische leiders ijveren voor zo’n sanctie. “Het is maar geld”, zei de Letse premier Krisjanis Karins.
In coördinatie met de Verenigde Staten en andere bondgenoten heeft de Europese Unie al een hele reeks sancties tegen het Kremlin ingevoerd. In tegenstelling tot de VS voeren de EU-lidstaten echter nog steeds Russische olie en gas in. 40 procent van de gas- en 30 procent van de olie-import komt uit Rusland. Er vloeit dagelijks naar schatting 700 tot 800 miljoen euro naar de oorlogskas van het Kremlin.
Zo blijft de discussie over een Europees embargo levendig. De Croo wees er echter op dat de Europese Commissie het principe hanteert dat sancties een veel zwaardere impact moeten hebben op Rusland dan op Europa zelf. “We zijn niet in oorlog met onszelf”, maakte de premier duidelijk. “Het is niet de bedoeling om sancties te nemen die onze economie nodeloos zouden verzwakken.”
“Geld gaat naar oorlogsmachine”
Polen en de Baltische staten dringen al weken op een embargo aan, de Letse premier Karins zal ook vanavond geen gas terugnemen. “Het is maar geld. Als je in leven bent en je infrastructuur is goed, dan kan je het geld terugverdienen. Maar dit geld gaat nu naar de oorlogsmachine van Poetin”, klonk het. Karins noemde een tijdelijk embargo op olie en steenkool “een ernstige optie”.
De Croo wees er wel op dat Europa zich “stap voor stap” aan het loskoppelen is van Russisch gas en olie. Tegen het einde van het jaar willen de lidstaten hun afhankelijkheid al met twee derde verminderen. “Alle Europese landen zijn bezig om die strategische keuzes te maken om minder afhankelijk te worden van Rusland. Dat zijn onomkeerbare keuzes die een grote impact zullen hebben op de Russische economie.”
Betalingen in roebels
De Russische president Vladimir Poetin kondigde gisteren aan dat de Europese landen voortaan in roebels moeten betalen voor gas- en olieleveringen. Voor België, dat weinig gas uit Rusland koopt, heeft dat weinig impact. “Maar als men elementen van een contract verandert, dan kunnen we over alles praten. Misschien ook eens over de prijs”, aldus de premier.
“Ik denk niet dat iemand in Europa weet hoe roebels eruitzien”, schamperde de Sloveense premier Janez Jansa. Duitsland en Italië, grote afnemers van Russische energie, lijken zich niet zomaar neer te leggen bij het besluit van Poetin. “Wij beschouwen dit als een schending van een bestaand contract”, zei de Italiaanse premier Mario Draghi. Voor Karins is de oplossing nog eenvoudiger. “Stop gewoon met kopen.”
“Achterdeurtjes sluiten”
Het huidige arsenaal aan sancties richt volgens De Croo intussen al veel schade aan de Russische economie aan. Ook zijn Nederlandse collega Mark Rutte hamerde erop dat de economische gevolgen voor Rusland enorm zijn. “Rusland is opgeteld ongeveer de Benelux. Inmiddels is het nationale inkomen van België al weggesmolten. Ze zijn nu nog net zo groot als Nederland en Luxemburg opgeteld, dus het gaat heel snel.”
Volgens De Croo komt het er nu vooral op aan om ervoor te zorgen dat alle landen de sancties op dezelfde manier toepassen. Daar schort het volgens hem nog aan in een aantal niet-Europese landen die zich hebben aangesloten bij de Europese sancties. “Er zijn toch nog wel achterdeurtjes die misbruikt worden en de impact van de sancties verminderen”, besloot hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Franse staatssecretaris siert cover van ‘Playboy’: “Dit zorgt voor tandengeknars binnen regering”
De Franse staatssecretaris van Sociale Economie en Gemeenschapsleven Marlène Schiappa zal de cover van de ‘Playboy’-editie van 6 april sieren. Dat bevestigt haar entourage. Ze zal daarbij getooid zijn in een lange witte rok. -
76
President Wit-Rusland vreest kernoorlog en roept op tot wapenstilstand in Oekraïne
De president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, heeft vrijdag in zijn toespraak tot de natie opgeroepen tot een wapenstilstand in Oekraïne. Hij pleitte ook voor onderhandelingen tussen Moskou en Kiev, "zonder voorafgaande voorwaarden". Loekasjenko, een van de laatste Europese bondgenoten van Poetin, herhaalde ook zijn vrees dat het conflict in buurland Oekraïne kan leiden tot een kernoorlog. -
Zestien gewonden bij dubbele treinontsporing in Zwitserland
Door het stormweer zijn er vrijdag in het noordwesten van Zwitserland, in het kanton Bern, twee regionale treinen ontspoord. Daarbij zijn zestien gewonden gevallen, verklaarden de hulpdiensten. -
-
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Oostenrijkse ex-kanselier Kurz weer in oog van de storm na nieuwe onthullingen in corruptiezaak
Sebastian Kurz, voormalig kanselier van Oostenrijk, bevindt zich opnieuw in het oog van de storm, in het kader van het corruptieonderzoek dat loopt tegen hem. Er doken nieuwe onthullingen op, die vrijdag door de 36-jarige politicus echter werden afgedaan als "verzinsels". -
Gletsjers in Oostenrijk smelten aan recordtempo
In de Oostenrijkse Alpen zijn de gletsjers vorig jaar aan het snelste tempo gesmolten sinds het begin van de metingen. Ze verloren in 2022 gemiddeld zo'n 29 meter aan lengte, de hoogste waarde sinds het einde van de 19de eeuw. Dat heeft de Oostenrijkse Alpenvereniging (ÖAV) vrijdag laten weten. In 2021 krompen de ijsmassa's 'maar' met 11 meter.