Dreamteam Özlem Türeci (53) en Ugur Sahin (55)
Volledig scherm
Dreamteam Özlem Türeci (53) en Ugur Sahin (55) © rv

Het eerste echte coronavaccin: hoe Turks-Duits echtpaar in recordtijd de wereld verandert

In een recordtijd van amper tien maanden ontwikkelde BioNTech samen met het Amerikaanse Pfizer een vaccin tegen het coronavirus. Terwijl Pfizer de zoektocht grotendeels financierde, komt de baanbrekende technologie van BioNTech - een Duits bedrijf opgericht door kinderen van Turkse immigranten. Dit is het dreamteam achter het vaccin.

30 reacties

 • Yolande MARIS

  1 maand geleden
  Ze geloven .Wel ik geloof niets meer.
 • hans vanden bussche

  11 maanden geleden
  Dat is het voordeel van de bevolkingsaangroei op onze planeet: met hoe meer mensen we zijn, hoe meer kans dat er een genie tussen zit die de wereld redt !
 • Lilianne Van Neylen

  11 maanden geleden
  Slimme, goede, slechte, luie of ijverige mensen... je vindt ze in elk land over heel de wereld. Goed dat deze slim , ijverig en goed zijn. Laat het een voorbeeld zijn voor die die het nodig hebben!
 • Özlem Onder

  11 maanden geleden
  Respect! Kan hier heel veel schrijven, maar de boodschap is dat we moeten samenleven met verschillende nationaliteiten en stoppen met discrimeneren!!! Hopelijk gaat dit ooit gebeuren, helaas geloof ik er niet in...
 • yesim karaca

  11 maanden geleden
  Heel veel respect aan de twee Turkse wetenschappers Bravo, heel veel bedankt 
 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 3. Nu het coronavaccin er is, moet het ook nog verdeeld geraken: dit is waarom dat lastig kan worden

  Nu het coronavac­cin er is, moet het ook nog verdeeld geraken: dit is waarom dat lastig kan worden

  De zoektocht naar een efficiënt Covid-19-vaccin verloopt sneller dan ooit, bij eender welke andere aandoening in het verleden. Pfizer kondigde gisteren zelfs aan dat hun kandidaat-vaccin, dat de Amerikaanse farmagigant samen met het Duitse BioNTech ontwikkelde, een efficiëntie van 90 procent haalt bij testpersonen. Tegen eind volgend jaar kan Pfizer-BioNTech naar eigen zeggen 1,3 miljard dosissen voorzien. Maar die moeten ook tot bij de mensen geraken. Uitgerekend met dit specifieke coronavaccin is dat niet vanzelfsprekend.