Het dubbele discours van Brahim Abdeslam en de rol van de Belgische politie onder de loep op proces over aanslagen in Parijs
Vijf beschuldigdenop het proces in Parijs rond de aanslagen van 13 november 2015, waaronder Salah Abdeslam, hebben vrijdag geweigerd de zitting bij te wonen. Daar werd vrijdag de “puinhoop” benadrukt van de Belgische politie die Brahim Abdeslam, een toekomstige zelfmoordterrorist had vrijgelaten. “We hadden alles op een presenteerblaadje, maar we wisten niet hoe we het moesten gebruiken.”
De verklaringen over Brahim Abdeslam, die zichzelf op 13 november in het Comptoir Voltaire opblies nadat hij de terrassen had beschoten, vond plaats in afwezigheid van zijn jongere broer Salah Abdeslam, die voor de tweede achtereenvolgende dag weigerde te verschijnen op de zitting.
Salah Abdeslam, Mohamed Abrini, Sofien Ayari en Osama Krayem hadden donderdag al geweigerd de zitting bij te wonen. Dit uit protest tegen het feit dat Belgische speurders anoniem en niet fysiek aanwezig getuigen. Ze kregen vrijdag een nieuwe medestander in de persoon van Mohamed Bakkali.
Vanuit Brussel sprak antiterreuragent 440.232.779 via videoconferentie. “Abdeslam Brahim”, zei de Belgische onderzoeker, “is de eerste persoon die we zien in de video van Islamitische Staat (IS) die de verantwoordelijkheid opeist voor de aanslagen van Parijs. Voorheen maakte de in Molenbeek geboren Fransman, met een verleden als ‘kleine crimineel’, nooit deel uit van de antiterrorisme documentatie”, onderstreepte de rechercheur.
Les Béguines
Het café “Les Béguines”, dat hij samen met zijn broer Salah Abdeslam uitbaatte, diende als uitvalbasis voor de verkoop van drugs, vernam de politie. Het was ook de plaats van “video-avonden” waar Brahim Abdeslam samen met andere protagonisten van de zaak IS-propaganda bekeek, zeggen die laatsten.
Assisenvoorzitter Jean-Louis Périès wilde weten of uit de onderzoeken kan worden afgeleid dat er sprake was van een “dubbel discours” van Brahim Abdeslam, een verhulling van zijn jihadistische engagement. “Het is duidelijk dat hij veel zorg besteedde om een deel van zijn leven te verbergen”, aldus de getuige.
“La permission des parents pour faire le jihad”
Waarom werd Brahim Abdeslam, die begin 2015 het onderwerp was van een rapport wegens vermoedelijk vertrek naar Syrië, niet gecontroleerd na een voorhechtenis negen maanden voor de aanslagen? Hij werd op 16 februari 2015 bij toeval gearresteerd, enkele dagen na zijn terugkeer uit Turkije, tijdens een controle in een zaak van oplichting. In zijn bezittingen werd een telefoon en een document met de titel “La permission des parents pour faire le jihad” in beslag genomen. Op vragen van de politie antwoordde Brahim Abdeslam: “Het is een document waaruit duidelijk blijkt dat ik tegen de jihad ben en tegen jongeren die zonder ouderlijke toestemming vertrekken”. Een verklaring die de lokale politie lijkt te overtuigen en die Brahim Abdeslam na zijn verhoor vrijlaat.
De mobiele telefoon, die niet meteen en vervolgens summier werd geanalyseerd, bevatte een gesprek van 1 juli 2014 tussen Brahim Abdeslam en Abdelhamid Abaaoud, een van zijn familieleden die naar Syrië vertrok, en de vermeende operationele leider van de aanslagen van 13 november.
Anonieme getuigenissen
De Belgische speurders mogen vanuit Brussel via video en anoniem getuigen voor het speciale hof van assisen in Parijs. De Belgische gerechtelijke autoriteiten hadden daar om gevraagd.
In een schrijven van 15 november waar het Franse persbureau AFP inzage in kreeg, meende de Belgische federale procureur Frédéric Van Leeuw dat het een "reëel juridisch probleem" zou vormen als speurders niet anoniem konden getuigen. Hij voegde eraan toe dat hij op basis van de Belgische wetgeving kon weigeren in te gaan op het verzoek de speurders als getuige te horen, of dat hij hen enkel kon laten getuigen "op voorwaarde dat de identiteit van de Belgische antiterreurpolitieagenten niet publiekelijk bekendgemaakt werd".
Lees alles over het proces en de aanslagen in Parijs in dit dossier
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn. -
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
-
Aanslagen Parijs
Oud-president Hollande verdedigt Frans beleid tegenover IS en haalt uit naar België op proces rond aanslagen Parijs
Op het proces rond de aanslagen in Parijs heeft oud-president François Hollande woensdag het woord gekregen. Hij was aanwezig in het Stade de France op het moment dat de eerste ontploffing plaatsvond. “De beslissingen die Frankrijk nam, waren gepast”, aldus Hollande, die op het proces eveneens uithaalde naar België. -
Medeplichtige aanslagen Parijs verhoord in rechtbank: "Als ik het opnieuw kon doen, zou ik mijn studies verderzetten”
In het proces van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, komen vandaag/vrijdag drie van de veertien beschuldigden aan het woord voor het speciale hof van assisen. Het gaat om Ali Oulkadi, Farid Kharkhach en Ali El Haddad Asufi, meldt de Franse krant Le Figaro. Ali Oulkadi, de beklaagde die eerst aan de beurt was, zou een flauwte gekregen hebben, meldde Sophie Parmentier, een verslaggever van de omroep France Inter. Het ging om een paniekaanval, was daar te horen. De zitting begon een uur later dan gepland. -
Tienduizenden Israëli demonstreren tegen regering-Netanyahu
Ondanks de angst voor terreuraanslagen hebben in Israël zaterdagavond toch weer tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. De grootste menigte had zich opnieuw verzameld in Tel Aviv, maar de protesten klonken ook in andere steden, waaronder Jeruzalem bij de woning van president Isaac Herzog. -
Israël geeft burgers meer vuurwapens na schietpartij aan synagoge
Israël gaat meer wapenvergunningen afgeven aan burgers na een schietpartij in Oost-Jeruzalem waarbij een Palestijnse man zeven mensen doodde die een synagoge verlieten. Dat kondigde premier Benjamin Netanyahu vannacht aan na overleg met zijn regering.