'1984' van George Orwell, met illustratie door Xavier Coste en archiefbeeld van Maria Zakharova.
Volledig scherm
'1984' van George Orwell, met illustratie door Xavier Coste en archiefbeeld van Maria Zakharova. © RV

“Het boek ‘1984’ van George Orwell gaat over het liberalisme”, claimt Russische diplomaat

Maria Zakharova zegt dat de klassieker ‘1984’ van George Orwell niet gaat over totalitarisme, maar over liberalisme. “Dit is een van de grootste wereldwijd verspreide leugens”, meent Zakharova. Ondanks de poging om Orwells klassieker in diskrediet te brengen, gaat zijn boek steeds gretiger over de toonbank in Rusland.

 1. "Wekelijks je gras maaien is achterhaald": expert verklapt hoe je je gazon verantwoord laat stralen
  Livios

  "Wekelijks je gras maaien is achter­haald": expert verklapt hoe je je gazon verant­woord laat stralen

  De lente is al even in het land en de gazons in Vlaamse tuinen groeien aan sneltempo. Tijd om de grasmaaier uit het tuinhuis te halen dus. Of niet, want de maand mei werd omgedoopt tot ‘Maai Mei Niet’-maand. Je gras even laten groeien is namelijk goed voor de biodiversiteit. Maai je het gazon liever toch? Of wil je alvast de eerste maaibeurt voorbereiden? Bouwsite Livios vroeg Bart Verelst van Groen Groeien om praktische maaitips.
 2. Wij spraken de frontvrouw van het Russische Pussy Riot van op haar geheime locatie: “Ik ben een professional als het op gevangenissen aankomt”
  PREMIUM
  Leuven

  Wij spraken de frontvrouw van het Russische Pussy Riot van op haar geheime locatie: “Ik ben een professio­nal als het op gevangenis­sen aankomt”

  Op vrijdag 20 mei staat punkband Pussy Riot op het podium van punkfestival Breaking Barriers in Het Depot in Leuven. Het Laatste Nieuws sprak exclusief met Maria ‘Masha’ Alyokhina die een week geleden de stempel ‘voortvluchtig’ kreeg van de Russische autoriteiten, nadat ze niet verscheen op een hoorzitting in Moskou. Vanuit haar geheime locatie in het vrije Westen laat ze weten dat die straf lang niet haar grootste zorg is. Over haar jaren in Russische gevangenissen, alledaagse schendingen van de mensenrechten en hoe de meeste Russen stiekem toch niet akkoord zijn met Poetins praktijken.