Associated Press
Volledig scherm
PREMIUM
© Associated Press

Het aangrijpende geheim van de tatoeëerder van Auschwitz: "De enige Jood die ooit in gaskamer is gegaan en er weer levend is uitgekomen"

Meer dan 50 jaar lang zweeg Lale Sokolov. Hij leefde met een geheim dat voortkwam uit de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en ontstond op een plek die getuigde van de ergste onmenselijkheid in de geschiedenis. Zijn opmerkelijke levensverhaal zou hij pas als kranige tachtiger prijsgeven. Lale Sokolov was de tatoeëerder van Auschwitz. Hij was degene die van duizenden gevangenen een nummer moest maken. Dit is zijn relaas van de gruwel. Maar ook het verhaal over zijn uitzonderlijke liefde voor Gita, de vrouw van wie hij de arm moest tatoeëren.

27 reacties

 • Karen D'Hondt

  5 jaar geleden
  Ik heb het boek gelezen en hij werkte samen met de Duitsers om zijn vel te redden en voelde zich heel wat in het kamp. Na de oorlog heeft hij ook nog wat op zijn kerfstok samen met zijn vrouw. Zo onschuldig was hij ook weer niet volgens mij...
 • Vera Clinckers

  5 jaar geleden
  Pfff zoveel leed ocharme. Ook mijn ''vake'' heeft in Breendonk gezeten en verschrikkelijke dingen gezien. Hij was opgepakt omdat hij een klein boekje had met namen en getallen. Dat was een boekje van de spaarkas waar hij in zat. De zwarte frakken beschuldige hem van spion te zijn. Daar is hij heel ziek geworden en het aan zijn hart gekregen. Ik heb hierdoor mijn vake nooit gekend. Zelfs nu nog blijft de pijn!
 • Cédric Nuyts

  5 jaar geleden
  bij ernst zundel moet je zijn als je informatie over de holocaust wilt hebben hij geeft heel informatieve intervieuws op youtube heel intelligent man.
 • Felix Machiels

  5 jaar geleden
  Peter Buyck. Hoe dom kan men zijn. Hij overleed in 2006 op 90 jarige leeftijd en is dus geboren in 1916. Waarom alles over de Holocaust proberen in twijfel te trekken? Wij bezochten Auschwitz en blijven er van onder de indruk. Gewoon waanzin. Ik raad u echt aan ook een bezoek te brengen, je zal dan wel heel anders reageren.
 • Anonymous

  5 jaar geleden
  Er zijn er meerdere die dagelijks in de gaskamers kwamen om de slachtoffers te verwijderen. Ik heb al meerdere reportages gezien met overlevenden die dat "werk" moesten doen: de Sonderkommando's