Illustratiefoto. Een begrafenis van een militair in Lviv, in het westen van Oekraïne.
Volledig scherm
Illustratiefoto. Een begrafenis van een militair in Lviv, in het westen van Oekraïne. © AFP

HERLEES OORLOG OEKRAÏNE. Honderd lichamen gevonden in regio Soemy na terugtrekking Russische troepen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Russische wreedheden in Oekraïne voor het eerst met volkenmoord in verbinding gebracht. Hij verwees naar de Russische president Vladimir Poetin als een dictator die de oorlog verklaart en genocide pleegt. De Amerikanen hebben volgens buitenlandminister Blinken “geloofwaardige informatie” dat Rusland mogelijk “chemische middelen” gebruikt bij zijn offensief om de belegerde Oekraïense stad Marioepol in te nemen. Herlees hier onze liveblog van woensdag 13 april.

  1. Cambodjaanse overheid lokaliseert gestolen Khmer-beelden in 'mooiste huis van Amerika’

    Cambodjaan­se overheid lokali­seert gestolen Khmer-beel­den in 'mooiste huis van Amerika’

    De oude Khmer-beeldhouwwerken die jaren geleden uit een heilige plaats in Cambodja werden gestolen, zijn opgedoken in foto’s van een villa in San Fransisco genomen voor het Amerikaanse magazine ‘Architectural Digest’. Hoewel de relikwieën op de site van AD niet te zien zijn, bevestigden deskundigen dat ze uit de afbeelding gefotoshopt zijn. Het huis wordt ook wel ‘het mooiste huis van Amerika’ genoemd en heeft een waarde van 42 miljoen euro. De Cambodjaanse regering beweert dat een aantal beelden die te zien zijn op de binnenkoer overeenkomen met de gestolen Khmer-beelden.
  2. “Zelensky verliest aan populariteit om late waarschuwing oorlog”

    “Zelensky verliest aan populari­teit om late waarschu­wing oorlog”

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in eigen land een golf van kritiek over zich heen gekregen na een interview eerder deze week met de Amerikaanse krant ‘The Washington Post’. Daarin zei hij dat hij vorig najaar al “grimmige waarschuwingen” van de Verenigde Staten kreeg over een oorlogsdreiging vanuit Rusland, maar deze niet openbaar maakte “uit angst dat Oekraïners het land massaal zouden verlaten”.