HERLEES. Democraten winnen Huis, Republikeinen behouden Senaat: "Enorm succes vanavond", reageert Trump
Twee jaar na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten, zijn de Amerikanen gisteren opnieuw naar de stembus getrokken. Voor de ‘midterms’ dit keer, tussentijdse parlementsverkiezingen in het midden van de presidentstermijn. Alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 35 van de 100 zetels in de Senaat worden zo opnieuw verdeeld. Herlees hier onze liveblog.
Delen per e-mail
Op het spel staan alle 435 afgevaardigden van het Huis en 35 van de 100 senatoren. Maar naast nieuwe volksvertegenwoordigers en senatoren verkiezen de Amerikanen ook duizenden posten op staatsniveau.
“Referendum voor president Trump”
De verkiezingen worden eveneens beschouwd als een referendum voor president Donald Trump, die vandaag met zijn Republikeinse partij beide kamers van het Congres domineert. Daardoor zal de opkomst allicht fors hoger zijn dan andere jaren met tussentijdse verkiezingen, ook bij jongeren.
Op dit moment hebben de Republikeinen de meerderheid in zowel het Huis als de Senaat. De Democraten hebben 23 extra zetels nodig om de meerderheid in het Huis te krijgen. Volgens de peilingen is er ongeveer 75 procent kans dat de Democraten zullen winnen.
In de Senaat liggen de kaarten slechter voor de Democraten. Daar hebben ze twee extra zetels nodig. Dat lijkt haalbaar, maar de Democraten hebben ook het meeste te verliezen. Dit jaar worden er namelijk meer Democraten dan Republikeinen herkozen. De Democraten moeten strijden voor 26 huidige zetels, en er daarbovenop nog twee extra bemachtigen om de meerderheid van Republikeinen te kunnen breken. De meeste peilingen verwachten dat dat niet zal lukken.
Al meer dan 38 miljoen mensen brachten vervroegd hun stem uit. In 37 staten en in Washington DC kon vervroegd gestemd worden.
Problemen met stemmachines
De verkiezingsdag zelf verliep vandaag niet overal vlekkeloos. Zo waren er in de zuidelijke staat Georgia problemen met stemmachines, waardoor mensen uren in de rij moesten staan wachten. In totaal zouden in Georgia 53.000 mensen zich niet hebben kunnen registeren als kiezer omdat hun gegevens niet exact overeenkwamen met die in de databank van kiezers. Zeventig procent van de gedupeerde kiezers zijn zwarten.
Ook in andere staten waren er problemen. In North Dakota hadden de Native Americans het moeilijk om te stemmen. Door een verandering in de lokale wetgeving hebben kiezers een fysiek adres nodig om zich te kunnen registreren, maar de meeste mensen die in de reservaten wonen, gebruiken postbussen. In de media zijn er berichten dat leden van de Standing Rock Sioux-stam hun stem niet hebben kunnen uitbrengen.
In Arizona moest een stembureau op het laatste moment dicht, vanwege een ‘toegangsprobleem’. Pas laat in de ochtend (lokale tijd) was het probleem opgelost en mochten de kiezers naar binnen.
Kiezers in South Carolina meldden dat hun kiescomputers een andere keuze vastlegden dan ze wilden. De lokale autoriteiten onderzoeken de meldingen. Volgens een woordvoerder zouden de problemen te wijten zijn aan een calibratieprobleem bij de computers.
Nepnieuws
De autoriteiten in onder meer Rhode Island en New Jersey waarschuwden voor nepnieuws over de plaatsing van de stembureau’s. Zo zouden kiezers naar de verkeerde plek gestuurd zijn door verkeerde informatie die bewust door verschillende groeperingen werd gedeeld.
Volgens de autoriteiten zijn er vooralsnog geen hackpogingen of veiligheidslekken geconstateerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
"Stem alsof je leven ervan af hangt”: geven de overlevende jongeren van de Parkland-schietpartij de doorslag bij de midterms?
Vote for our Lives. Met die slogan hopen jeugdorganisaties vandaag zo veel mogelijk jongeren naar de stembus te krijgen. De leuze is gebaseerd op de jongerenmarsen ‘March for our Lives’ die dit voorjaar in heel de VS werden georganiseerd na de dodelijke schietpartij op een middelbare school in Parkland, Florida. De campagne lijkt in elk geval aan te slaan. -
Midterms
Amerikakenner Bart Kerremans: "Trump speelt in op angst dat Democraten Huis weer zouden domineren”
De heisa rond de benoeming van Brett Kavanaugh tot rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof is een geschenk uit de hemel geweest voor president Donald Trump. Dat zegt KU Leuven-prof en Amerikakenner Bart Kerremans. In de aanloop naar de midterms is Trump er volgens Kerremans in geslaagd de angst aan te wakkeren voor een Huis van Afgevaardigden dat door de Democraten gecontroleerd zou worden. Een ander thema dat Trump en de Republikeinen bespelen om hun positie te versterken, is dat van de karavaan die vanuit Centraal-Amerika naar de VS trekt. -
Midterms 2018
Urenlang aanschuiven aan stembureaus in Georgia, ook in andere staten problemen
In de zuidelijke staat Georgia zijn er dinsdag problemen met stemmachines, waardoor mensen uren in de rij moeten staan wachten. De midterms in de staat zijn bovendien controversieel, omdat de Democraten de Republikeinen ervan beschuldigen bepaalde groepen kiezers (vooral Afro-Amerikanen) te boycotten. -
-
PREMIUM
Trump kan midterms maar half verliezen
Een referendum over het beleid van Donald Trump. Dat is de inzet van de stembusslag die straks van start gaat in de VS. Het is gebruikelijk dat de partij van het staatshoofd achteruitgaat bij zulke tussentijdse verkiezingen - en de historisch lage populariteit van Trump zou doen vermoeden dat zijn Republikeinen ten dode opgeschreven zijn. Maar daar ziet het niet naar uit. -
Eerste stembureaus in de VS geopend voor cruciale midterm-verkiezingen
Aan de Amerikaanse oostkust zijn om 12 uur Belgische tijd de eerste stembussen geopend voor de cruciale tussentijdse verkiezingen. Op veel plaatse staan lange wachtrijen. Nog de hele dag kunnen miljoenen Amerikanen hun stem uitbrengen voor de Republikeinen of Democraten. Verwacht wordt dat de opkomst erg hoog zal zijn. -
Laatste boodschap van burgemeester uit Utah die omkwam tijdens militaire missie in Afghanistan: “Ga stemmen”
Majoor Brent Taylor van de Utah National Guard - tevens burgemeester, echtgenoot en vader van zeven kinderen - kwam dit weekend in Afghanistan om het leven. Zijn laatste wens was dat alle Amerikanen zouden gaan stemmen vandaag tijdens de midterms. De 39-jarige Taylor was erg geliefd. Een Afghaanse officier stuurde een emotionele brief naar Taylors vrouw om zijn medeleven uit te drukken. Vandaag zou zijn lichaam gerepatrieerd worden. -
Midterms 2018
POLL. Voor wie zou jij stemmen: de Democraten of de Republikeinen?
Vandaag trekken de Amerikanen naar de stembussen voor de tussentijdse verkiezingen. De Amerikanen kiezen nieuwe volksvertegenwoordigers en senatoren, maar de verkiezingen worden eveneens beschouwd als een referendum voor president Donald Trump, die vandaag met zijn Republikeinse partij beide kamers van het Congres domineert. Voor wie zou jij stemmen: de Republikeinen of de Democraten?
37 reacties
Marie Vanakker
Anoniem
Anoniem
Anoniem
Cyriel Van den Eede