Jonge Democraten reageren op de verkiezingsresultaten tijdens een verkiezingsfeest in Washington.
Volledig scherm
Jonge Democraten reageren op de verkiezingsresultaten tijdens een verkiezingsfeest in Washington. © REUTERS

HERLEES. Democraten winnen Huis, Republikeinen behouden Senaat: "Enorm succes vanavond", reageert Trump

Twee jaar na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten, zijn de Amerikanen gisteren opnieuw naar de stembus getrokken. Voor de ‘midterms’ dit keer, tussentijdse parlementsverkiezingen in het midden van de presidentstermijn. Alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 35 van de 100 zetels in de Senaat worden zo opnieuw verdeeld. Herlees hier onze liveblog.

37 reacties

 • Marie Vanakker

  2 jaar geleden
  Hij had 3/3 nu 2/3 je kan dit niet echt winnen noemen hé ?
 • Anoniem

  2 jaar geleden
  azaire vanhoutte: lees nog eens wat je zelf zegt: "meer en meer krijgen zij van ander afkomst (migranten) meer macht dan de echte Amerikaan". De enige échte Amerikanen zijn de natives, alle anderen zijn (afstammelingen van) migranten. De enige "echte Amerikanen" die gisteren verkozen zijn, zijn Sharice Davids en Deb Haaland.
 • Anoniem

  2 jaar geleden
  Wat zeer hoopgevend is, is dat een aantal staten waar Trump in 2016 gewonnen heeft, nu naar de Democraten gaan, zelfs het oerconservatieve Kansas. Dat belooft voor 2020!
 • Anoniem

  2 jaar geleden
  Trump verliest het Congres en minstens 7 gouverneurs, en dat noemt hij een "enorm succes"? Dat de Republikeinen de meerderheid in de Senaat behouden, wist men van tevoren, omdat de Democraten veel meer zetels te verdedigen hadden. En de volgende twee jaar zal het nu volgens de Trump de schuld van de Democraten zijn, zeker, als hij zijn beloftes niet kan waarmaken?
 • Cyriel Van den Eede

  2 jaar geleden
  Juist. Jan Pauwels. Zo had ik het ook geformuleerd. Zelfde liedje over heel de wereld. Tof toch dat er alleen maar winnaars zijn. Waar maken wij ons nog druk over en waarom nog oorlog voeren ....winnen doen we toch.
 1. "Stem alsof je leven ervan af hangt”: geven de overlevende jongeren van de Parkland-schietpartij de doorslag bij de midterms?

  "Stem alsof je leven ervan af hangt”: geven de overleven­de jongeren van de Park­land-schietpar­tij de doorslag bij de midterms?

  Vote for our Lives. Met die slogan hopen jeugdorganisaties vandaag zo veel mogelijk jongeren naar de stembus te krijgen. De leuze is gebaseerd op de jongerenmarsen ‘March for our Lives’ die dit voorjaar in heel de VS werden georganiseerd na de dodelijke schietpartij op een middelbare school in Parkland, Florida. De campagne lijkt in elk geval aan te slaan.
 2. Amerikakenner Bart Kerremans: "Trump speelt in op angst dat Democraten Huis weer zouden domineren”
  Midterms

  Amerikaken­ner Bart Kerremans: "Trump speelt in op angst dat Democraten Huis weer zouden domineren”

  De heisa rond de benoeming van Brett Kavanaugh tot rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof is een geschenk uit de hemel geweest voor president Donald Trump. Dat zegt KU Leuven-prof en Amerikakenner Bart Kerremans. In de aanloop naar de midterms is Trump er volgens Kerremans in geslaagd de angst aan te wakkeren voor een Huis van Afgevaardigden dat door de Democraten gecontroleerd zou worden. Een ander thema dat Trump en de Republikeinen bespelen om hun positie te versterken, is dat van de karavaan die vanuit Centraal-Amerika naar de VS trekt.
 1. Laatste boodschap van burgemeester uit Utah die omkwam tijdens militaire missie in Afghanistan: “Ga stemmen”

  Laatste boodschap van burgemees­ter uit Utah die omkwam tijdens militaire missie in Afghanis­tan: “Ga stemmen”

  Majoor Brent Taylor van de Utah National Guard - tevens burgemeester, echtgenoot en vader van zeven kinderen - kwam dit weekend in Afghanistan om het leven. Zijn laatste wens was dat alle Amerikanen zouden gaan stemmen vandaag tijdens de midterms. De 39-jarige Taylor was erg geliefd. Een Afghaanse officier stuurde een emotionele brief naar Taylors vrouw om zijn medeleven uit te drukken. Vandaag zou zijn lichaam gerepatrieerd worden.
 1. Kleuterjuf blijft lesgeven tijdens chemotherapie: "De kinderen geven mij kracht"
  Play

  Kleuterjuf blijft lesgeven tijdens chemothera­pie: "De kinderen geven mij kracht"

 2. Deze mannen zitten letterlijk met hun hoofd in de wolken
  Play

  Deze mannen zitten letterlijk met hun hoofd in de wolken