Man speelt doedelzak voor stembureau bij vorig referendum voor onafhankelijk Schotland in 2014.
Volledig scherm
Man speelt doedelzak voor stembureau bij vorig referendum voor onafhankelijk Schotland in 2014. © REUTERS

Helft van Schotten wil bij verkiezingen stemmen over onafhankelijkheid

Ongeveer de helft van de Schotten wil de volgende Britse parlementsverkiezingen gebruiken als stemming over afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit een peiling bij iets meer dan 1.000 Schotten die werd afgenomen door Channel 4 na de uitspraak van het Britse Hooggerechtshof woensdag dat Schotland geen nieuw onafhankelijkheidsreferendum kan organiseren.

3 reacties

 • Johan Buelens

  1 week geleden
  Een paar jaar geleden kozen ze er nog voor om bij Engeland te blijven. Maar ja een volksstemming is inderdaad het beste om geen te grote problemen te veroorzaken. Als Schotland een eigen natie zou worden en niet meer tot de Commonwealth of Nations van Engeland zou vallen zal dat allemaal niet zo'n ramp zijn maar Lidmaatschap bu de EU duurt wel een tijdje en de vraag is of Schotland tot die tijd alleen het wel deftig zal redden?
 • Guido Leurelle

  1 week geleden
  Schotland gewoon de onafhankelijkheid afroepen gewoon doen
 • jan wuyts

  1 week geleden
  Beetje nuchter blijven chaos zou nog groter en onoverzichtelijker worden met Schotland bij de EU ofwel allemaal of niemand.
 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 2. Schotland mag geen nieuw referendum rond onafhankelijkheid houden zonder toestemming Britse regering

  Schotland mag geen nieuw referendum rond onafhanke­lijk­heid houden zonder toestem­ming Britse regering

  Schotland mag geen onafhankelijkheidsreferendum houden zonder toestemming van de regering in Londen. Dat heeft het Britse hooggerechtshof bepaald, nadat de Schotse regering een zaak was gestart. De Britse premier wil nu geen referendum over afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. De Schotse premier zegt diep teleurgesteld te zijn: “In een democratie kan en zal onze stem niet tot zwijgen worden gebracht”.
 1. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.
 2. “Oekraïne in 10 dagen veroveren en in augustus van dit jaar annexeren”: Poetins oorspronkelijke invasieplannen onthuld
  60

  “Oekraïne in 10 dagen veroveren en in augustus van dit jaar annexeren”: Poetins oorspronke­lij­ke invasie­plan­nen onthuld

  Een Britse militaire denktank heeft de hand kunnen leggen op documenten die kennelijk zijn ondertekend door Vladimir Poetin en die onthullen hoe de invasie moest verlopen. Rusland was van plan om Oekraïne in 10 dagen te veroveren en in augustus van dit jaar te annexeren, aldus het Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI).