De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, betwijfelde op 21 september al openlijk of de EU nog wel een handelsovereenkomst met Australië kan sluiten.
Volledig scherm
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, betwijfelde op 21 september al openlijk of de EU nog wel een handelsovereenkomst met Australië kan sluiten. © EPA

Handelsgesprekken tussen EU en Australië opgeschort in nasleep van duikbootaffaire

Een lang geplande ronde van besprekingen over de vrijhandel tussen Australië en de EU is uitgesteld. Dat bevestigen zowel een Europese functionaris als de Australische minister van Handel, Dan Tehan. Het uitstel volgt op een ruzie tussen de EU en Australië over het besluit van Canberra om de aankoop van ​​Franse onderzeeërs ter waarde van ruim 30 miljard euro te annuleren.

  1. Spanning tussen Fransen en Britten over visserijrechten loopt opnieuw hoog op

    Spanning tussen Fransen en Britten over visserij­rech­ten loopt opnieuw hoog op

    In Frankrijk wordt bijzonder boos gereageerd op de beslissing van de Britse overheden om maar een beperkt aantal Europese vissersboten meer toe te laten in hun wateren. De Franse vissers staan klaar om “ten aanval te trekken tegen Saint Helier”, de hoofdplaats van het Britse kanaaleiland Jersey, zegt een sectorverantwoordelijke. De Franse minister van Europese Zaken Clément Beaune zegt niet te twijfelen over “vergeldingsmaatregelen”.
  1. EU en VS lanceren nieuw forum rond handel en technologie: “Als we verdeeld zijn, bestaat het risico dat we elkaar wegconcurreren”

    EU en VS lanceren nieuw forum rond handel en technolo­gie: “Als we verdeeld zijn, bestaat het risico dat we elkaar wegconcur­re­ren”

    De Franse colère over de duikbotenaffaire leek even roet in het eten te gooien, maar Amerikaanse en Europese beleidsmakers strijken woensdag wel degelijk neer in het Amerikaanse Pittsburgh om er een nieuw samenwerkingsforum rondom handel en technologie boven de doopvont te houden. Het nijpende tekort aan halfgeleiders is een van de eerste gespreksonderwerpen.