Volgens hackerscollectief CAXXII zou het Kremlin Russische burgers en particuliere bedrijven op een illegale manier bespioneren.
Volledig scherm
Volgens hackerscollectief CAXXII zou het Kremlin Russische burgers en particuliere bedrijven op een illegale manier bespioneren. © AP, Gettyimages

Hackers ontdekken grootschalig spionageprogramma waarmee Kremlin Russen illegaal afluistert

Hackerscollectief CAXXII claimt een grootschalig Russisch spionageprogramma te hebben ontdekt. Hiermee zou het Kremlin illegaal burgers en bedrijven controleren. De hackers lekten 128 gigabyte aan documenten die afkomstig zijn van de Russische internetprovider Convex. “Ze sturen actief gegevens naar Moskou”, vertelt een hacker met kennis over deze gegevensdump aan ‘Kyiv Post’. “Het is niet alleen preventief afluisteren.”

  1. Rusland oefent met Yars-raket: “Áls ze dit systeem inzetten, is het einde van de wereld nabij. Punt”
    PREMIUM

    Rusland oefent met Yars-ra­ket: “Áls ze dit systeem inzetten, is het einde van de wereld nabij. Punt”

    De Russische troepen zijn aan het oefenen met hun nieuwste ballistische raket, genaamd Yars. Is het hun bedoeling om deze nucleaire tuigen binnenkort op westerse landen te laten neerkomen? Luitenant-kolonel Tom Simoens ziet er vooral veel spierballengerol in, maar waarschuwt voor de gevolgen als Rusland het tuig ooit écht zou inzetten. “Het zijn deze wapens waar de Russen het over hebben wanneer ze zeggen dat ze Londen kunnen platleggen.”