Het bedrijf Colonial Pipeline ontkende eerder deze week dat losgeld was betaald.
Volledig scherm
Het bedrijf Colonial Pipeline ontkende eerder deze week dat losgeld was betaald. © AFP

“Hackers kregen vijf miljoen dollar losgeld na cyberaanval op oliepijplijn”

Het hackerscollectief DarkSide dat met een cyberaanval een Amerikaanse pijpleiding van bijna 9.000 kilometer saboteerde, heeft vijf miljoen dollar (4,1 miljoen euro) losgeld gekregen van Colonial Pipeline, de uitbater van de pijplijn. Dat schrijft Bloomberg op basis van ingewijden. 

22 reacties

 • Filiep Lapeire

  1 maand geleden
  De Amerikanen hebben altijd gezegd geen deals te sluiten met criminelen, door dit nu wel te doen is het hek van de dam en zullen er nog veel meer aanvallen komen.
 • Wesley Meseure

  1 maand geleden
  Internet is een mythe die moet verdwijnen zelfs door het internet is er meer criminaliteit plus dat de.mensen weg trekken van elkaar vroeger moest je van deur tot deur of van pleintje tot pleitnje gaan en je zag iedereen nu moet je eerst bellen of sms er is altijd wel iets waar zijn de good old days
 • Tony Pauwels

  1 maand geleden
  Zijn de lanceerinstallaties voor kernraketten op dezelfde manier met het internet verbonden?
 • Ricci Latte

  1 maand geleden
  Gaan ze dat met onze digitale mters van gas, water en elektriciteit ook kunnen doen? Het gaat een multimedia- oorlog worden eens alles gedigitaliseerd is.
 • Joel Vandermeeren

  1 maand geleden
  Al jaren weet men dat je belangrijke dingen niet op het internet hangt zoals kerncentrales, belangrijke pijpleidingen, belangrijke gegevens. Alles is hackbaar of doordringbaar. Het internet is een zeef met nauwelijks beveiliging.
 1. Amerikaanse consumentendienst waarschuwt hamsterende inwoners: “Vul geen plastic zakken met benzine”

  Amerikaan­se consumen­ten­dienst waarschuwt hamsteren­de inwoners: “Vul geen plastic zakken met benzine”

  De Amerikaanse consumentendienst US Consumer Product Safety Commission waarschuwt Amerikanen om voorzichtig te zijn bij het hamsteren van brandstof na de cyberaanval op een belangrijke pijpleiding. Het blijkt zelfs nodig te waarschuwen om niet met plastic zakken naar benzinestations te trekken om die te vullen. “Als mensen wanhopig worden, denken ze niet meer helder na”, klinkt het.
 2. Amerikaanse pijpleiding heropgestart na hackeraanval

  Amerikaan­se pijplei­ding heropge­start na hackeraan­val

  De Amerikaanse groep Colonial Pipeline heeft de heropstart van de operaties van zijn pijplijn in gang gezet. De pijpleiding was na een hackeraanval vrijdag volledig stilgevallen, wat leidde tot tekorten in de benzinestations. De operaties zijn heropgestart rond 17 uur lokale tijd (23 uur Belgische tijd), aldus het bedrijf in een persbericht. Het zal wel nog enkele dagen duren voor de pijpleiding weer helemaal normaal functioneert.