Grote bezorgdheid om “erg besmettelijke" Braziliaanse coronavariant: ook gevaar voor wie al eerder Covid-19 opliep
De wetenschappelijke wereld maakt zich zorgen over een nieuwe, vermoedelijk meer besmettelijke Braziliaanse variant van het coronavirus die ook mensen kan treffen die eerder al Covid-19 opliepen. Gevreesd wordt dat die variant verantwoordelijk is voor de dramatische toestanden in de Braziliaanse staat Amazonas. De ziekenhuizen zijn er overweldigd door de permanente toestroom van patiënten en kampen met een zuurstoftekort. Ook de begraafplaatsen kunnen niet langer volgen.
Delen per e-mail
In de Braziliaanse deelstaat Amazonas vallen er per 100.000 inwoners 142 dodelijke slachtoffers. Dat is een stuk meer dan het nationale gemiddelde (98 per 100.000), en dat terwijl het land al zwaar getroffen is.
Alleen al in de eerste twaalf dagen van het nieuwe jaar waren er in Amazonas al 2.221 ziekenhuisopnames. Tijdens de piek in april 2020 werden er op een ganse maand 2.128 mensen opgenomen.
Nieuwe variant
Volgens wetenschappers ligt een nieuwe variant van het coronavirus aan de basis van deze zware uitbraak. Onderzoek naar de besmettelijkheid van die recent ontdekte variant loopt nog, maar verschillende experten trokken al aan de alarmbel. “Wat er gebeurt in Manaus maakt me heel bezorgd”, schrijft Bill Hanage, professor epidemiologie aan de Harvarduniversiteit. Volgens hem wijzen de eerste studies en cijfers erop dat de nieuwe variant zeer besmettelijk is, ook voor wie eerder al besmet raakte.
Zuurstoftekort
In Manaus, hoofdstad van Amazonas, is er amper nog plaats in de ziekenhuizen en dreigt een zuurstoftekort. “We bevinden ons in de meest kritische fase van de pandemie”, klinkt het bij Wilson Lima, de gouverneur van de staat. “Onze regio produceert grote hoeveelheden zuurstof dankzij het regenwoud, maar vandaag is het onze bevolking die zuurstof en solidariteit nodig heeft.” Volgens een plaatselijk parlementslid heeft de staat de hulp ingeroepen van de Verenigde Staten, en gevraagd om een militair vliegtuig te sturen met medisch materiaal en zuurstoftanks. Ook de Braziliaanse Gezondheidsminister Eduardo Pazuello noemde de situatie eerder deze week “extreem ernstig”.
Massagraven
Op de begraafplaatsen in de hoofdstad is het inmiddels zo druk dat slachtoffers begraven worden in massagraven. “Het is een chaos", vertelt Marcia Garcia aan persagentschap Reuters. De vrouw moest drie uur aanschuiven om het overlijdenscertificaat van haar 80-jarige grootvader aan te vragen.
Inwoners van Amazonas mogen voorlopig tussen 19 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens hun huis niet meer verlaten. De avondklok moet de verspreiding van het coronavirus helpen beperken.
Land zwaar getroffen
Brazilië is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen. In totaal werden al ruim 8,3 miljoen besmettingen vastgesteld. Al meer dan 207.000 mensen overleden er aan de gevolgen van Covid-19, enkel in de Verenigde Staten zijn dat er meer. President Jair Bolsonaro, die in juli zelf besmet bleek met het virus, heeft het virus lange tijd gebagatelliseerd. Intussen klinkt steeds meer kritiek op de aanpak van de crisis.
Minister van Volksgezondheid Eduardo Pazuello beloofde woensdag nog dat de deelstaat Amazonas absolute prioriteit krijgt bij de vaccinatiecampagne, die in het land normaal op 20 januari van start gaat.
De belangrijkste coronavarianten op een rij:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Steeds meer protest tegen voorstekende politici bij vaccinaties in Zuid-Amerika: zo driest gaan ze te werk
Zuid-Amerika heeft af te rekenen met een golf van corruptieschandalen rond de schaarse coronavaccins die er voor handen zijn. Verscheidene politici kwamen al in opspraak toen bleek dat ze voorstaken om een prik te krijgen en er daarna alles aan deden om dat toe te dekken. Het protest zwelt aan. -
OVERZICHT. Na de Britse en Zuid-Afrikaanse variant nu ook een opgedoken in Brazilië: wat weten we over deze varianten?
Van de Britse, over de Zuid-Afrikaanse tot de Braziliaanse variant: blijkbaar muteert het coronavirus SARS-CoV-2 razendsnel met als gevolg tal van varianten. Hoeveel varianten zijn er inmiddels? En zijn ze gevaarlijk(er)? Een overzicht van wat we weten. -
Buitenland10
Steunpakket Joe Biden met 1900 miljard dollar goedgekeurd door Huis van Afgevaardigden
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is akkoord met de 1900 miljard dollar aan extra coronanoodsteun. De goedkeuring in het lagerhuis betekende voor de Democratische president Joe Biden zijn eerste wetgevende overwinning. Nu is het aan de Senaat om nog akkoord te gaan. -
-
PREMIUM
Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen oprukkende coronavarianten?
De Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van Covid-19 buitenhouden? Daarvoor is het te laat. Maar wat kunnen we dan doen om ze binnen de perken te houden? Drie meter afstand houden, zoals nu opgeworpen wordt in Groot-Brittannië? “Als we ons consequent aan de huidige maatregelen blijven houden, kunnen we elke variant aan”, zegt viroloog Steven Van Gucht. Hij zet alle maatregelen om de nieuwe varianten op afstand te houden nog eens op een rij. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
Italiaanse maffia profiteert van coronacrisis om greep op kleine zelfstandigen te verstevigen
Kleine en middelgrote zaken hebben het ook in Italië erg moeilijk tijdens de coronacrisis. De Italiaanse maffia ziet daarin een kans om met geldelijke steun voor de noodlijdende zelfstandigen te zwaaien en verstevigt zo ook de greep op die bedrijven. Dat blijkt uit een tweejaarlijks overheidsrapport over de georganiseerde misdaad. -
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij.