Smeltend ijs.
Volledig scherm
Smeltend ijs. © AFP

Groot stuk arctisch ijs breekt af door ongewoon warme zomer en klimaatopwarming

De Nioghalvfjerdsfjorden-gletsjer of de 79N, dat is een van de grootste overblijvende ijsgletsjers ter wereld, is opnieuw een stuk kleiner geworden. Door de erg warme zomer en de klimaatopwarming is een groot stuk ijs afgebrokkeld van de gletsjer.

6 reacties

 • Jef Van De Plas

  2 maanden geleden
  De opwarming van de Aarde heeft ertoe geleid dat tussen 1994 en 2017 zo’n 28.000 miljard ton ijs is gesmolten. Als dat zo is heb ik een vraag. Met hoeveel mm of cm is het water in onze oceanen dan ondertussen gestegen ? En ook deze , als ik in een glas een ijsblokje leg, en het glas is dan tot de rand gevuld, overstroomt dat glas toch niet ?
 • Jos Spriet-Dewaele

  8 maanden geleden
  Gebruik zeewater voor het vruchtbaar maken van woestijnen en als drinkwater. Als men drinkwater kan maken van afvalwater waarom dan niet van zeewater en zdan is ook het probleem van overvolle zeeen opgelost
 • Rudy Reynders

  9 maanden geleden
  Wel en hoeveel is het water nu dan gestegen, hoor daar niets van.
 • EM Ve

  9 maanden geleden
  Gebeurd toch al eeuwen? Nog voor het woord klimaatopwarming bestond.
 • Christine Laevers

  9 maanden geleden
  Er is inderdaad geen weg meer terug. Ik herinner me nog enkele jaren geleden dat het vijf voor twaalf was. Toen was het ook al te laat. Dus nu zal de mens zich moeten aanpassen en het water omarmen en economisch en sociaal (huisvesting) te leren gebruiken. Misschien ook op humane wijze aan gezinsplanning doen ?
 1. Van moord beschuldigde Valérie (40) getuigt over dagelijkse hel van bijna 25 jaar: "Na de afranselingen was hij rustiger, liever dat dan uitgescholden te worden”
  FRANKRIJK
  3

  Van moord beschuldig­de Valérie (40) getuigt over dagelijkse hel van bijna 25 jaar: "Na de afranselin­gen was hij rustiger, liever dat dan uitgeschol­den te worden”

  Het assisenproces tegen Valérie Bacot (40) in de Franse stad Chalon-sur-Soâne is de tweede dag ingegaan. De vrouw staat terecht voor moord op echtgenoot Daniel Polette (61), haar voormalige stiefvader waarvan ze op 17-jarige leeftijd na verkrachting zwanger raakte en die van haar leven bijna 25 jaar lang een dagelijkse hel vol misbruik en agressie maakte. Ze riskeert in theorie levenslang. Het proces houdt heel Frankrijk in de ban. Op de eerste procesdag die tot 21.00 uur duurde, gaf ze als beschuldigde urenlang antwoord op vragen van de procureur en de advocaten.
 2. Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Het bedrijfswagenpark stapt in 2026 quasi volledig over op elektrische wagens, terwijl ook de particuliere bestuurder steeds vaker voor een EV opteert. Vele automerken stellen langs hun kant dan weer een datum in het vooruitzicht waarop ze definitief stoppen met de productie van auto’s met een verbrandingsmotor. Hoelang mogen we nog met een nieuwe diesel rijden? En is het nog interessant om in een dieselwagen te investeren? HLN Drive weegt de pro’s en de contra’s af.