Grieken vieren feest, maar hoe moet het nu verder?
GreferendumRuim 61 procent van de Griekse stemmers heeft gisteravond 'nee' gezegd tegen de voorstellen van de Europese geldschieters bij het referendum. "Het is nagenoeg ondenkbaar een nieuw steunprogramma voor Griekenland te bespreken als dat land zo duidelijk tegen verdere hervormingen heeft gestemd", liet de Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel zich alvast ontvallen. Premier Alexis Tsipras verklaarde bereid te zijn te praten over nieuwe hervormingen.
Delen per e-mail
"We hebben geschiedenis geschreven", zei Tsipras in een toespraak. "We hebben bewezen dat de democratie niet gechanteerd kan worden." Hij benadrukte dat de Grieken, "wat ze ook gestemd hebben", allemaal één zijn.
"We weten allemaal dat er geen gemakkelijke oplossingen zijn, maar er zijn wel eerlijke oplossingen, haalbare oplossingen - zolang beide partijen proberen deze te bereiken. Europa kan niet louter streng eenrichtingsverkeer zijn. Griekenland heeft dapper aan Europa laten zien wat het wil."
Griekenland gaat volgens Tsipras "vandaag terug naar de onderhandelingstafel" en de eerste prioriteit is het banksysteem weer te herstellen.
Grexit
Tsipras benadrukte ook dat de Grieken met hun nee-stem niet hebben aangegeven uit de euro te willen stappen. "Daar moeten we het helemaal niet meer over hebben. We moeten het nu hebben over onze schuldenlast.'' Voorafgaand aan de volksraadpleging werd, vooral van buiten Griekenland, gesuggereerd dat een overwinning voor de nee-stemmers wel eens zou kunnen leiden tot een einde van Griekenland als euroland.
Een 'grexit' is volgens Tsipras dus niet aan de orde. "Ik ben er zeker van dat deze uitslag niet voor een botsing met Europa zorgt. De Griekse bevolking heeft een moedige keuze gemaakt. We hebben aangetoond dat de democratie niet kan worden onderdrukt. We zijn aan een nieuw hoofdstuk in de Griekse geschiedenis begonnen.''
Alternatief akkoord
Een meerderheid van de Grieken steunt premier Alexis Tsipras dus in zijn afwijzing van het reddingsplan voor het land. Na het tellen van circa twee derde van de stemmen bij het referendum gisteravond waren de nee-stemmers ruim in de meerderheid. Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben zo'n 61 procent van de stemmers tegen de voorstellen van de internationale geldschieters gestemd.
Het Syntagma-plein in de hoofdstad Athene stroomde vol met nee-stemmers die de overwinning wilden vieren. De opkomst bij het referendum ligt op 58 procent. Dat percentage maakt de volksraadpleging rechtsgeldig. Volgens de wet moet de opkomst hoger dan 40 procent zijn.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande willen een top over de uitkomst van de volksraadpleging. De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabrielet zei dat het nagenoeg ondenkbaar is een nieuw steunprogramma voor Griekenland te bespreken als dat land zo duidelijk tegen verdere hervormingen heeft gestemd. De G7 is niet van plan direct actie te ondernemen. De zeven belangrijkste wereldeconomieën gaven aan op zijn vroegst vandaag met een verklaring te komen.
Tsipras van de linkse partij Syriza had de bevolking opgeroepen tegen de plannen van de geldschieters te stemmen. De Griekse regering kondigde onmiddellijk na het sluiten van de stembussen aan opnieuw te willen gaan praten met de financiers over een alternatief akkoord. "De mening van het volk is duidelijk'', liet woordvoerder Gabriel Sakellaridis weten. Volgens hem moet een nieuw akkoord binnen 48 uur ondertekend kunnen worden.
Aandelenmarkten
Fondsbeheerders van een aantal van 's werelds grootste banken voorspellen een flinke duikeling van de aandelenmarkten nu de Griekse bevolking zich lijkt te hebben uitgesproken tegen de voorwaarden rond verdere noodsteun. Het afwijzen van het reddingsplan betekent niet dat de Grieken weer bij hun geld kunnen. Nadia Valavani, de viceminister van Financiën, benadrukte dat de restricties op banken van kracht blijven. Griekenland heeft de banken gesloten en ervoor gezorgd dat mensen nog maximaal 60 euro per dag op kunnen nemen bij de pinautomaten. De overheid hoopt daarmee te voorkomen dat banken leeg raken, omdat mensen massaal hun geld zouden willen opnemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lege schappen in Griekse supermarkten
De Grieken zijn zaterdag in de aanloop naar het referendum aan het hamsteren geslagen. Volgens persbureau AFP zijn de schappen in veel supermarkten leeg. -
Amerikaanse agente vervolgd voor doodschieten zwarte man
De agente die zondag in de Amerikaanse plaats Brooklyn Center een zwarte arrestant doodschoot, wordt vervolgd voor doodslag. Ze is vanochtend aangehouden en moet bij een veroordeling maximaal tien jaar de gevangenis in. -
1
Rio de Janeiro telt al zes maanden op rij meer sterfgevallen dan geboortes
Rio de Janeiro, de tweede grootste stad van Brazilië qua inwonersaantal, registreerde in maart 36.437 doden. Dat is 16 procent meer dan het aantal geboortes in de miljoenenstad. Rio stelt die trieste situatie nu al voor de zesde maand op rij vast. Ook in zeker tien andere Braziliaanse steden met minstens een half miljoen inwoners stierven er vorige maand meer mensen dan dat er geboren werden. Dat heeft uiteraard te maken met Covid-19. -
-
HLN Drive
Hoe het Turkse TOGG Tesla van de troon wil stoten
Geregeld staat er een automerk op dat Tesla het vuur aan de schenen wil leggen. De laatste pretendent is het Turkse TOGG. Al lijkt dit merk wel goede kaarten te hebben, want er zit een grote machine achter. HLN Drive wikt en weegt de kansen van de nieuwe constructeur. -
Multimedia
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een call begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
"Grieks compromis ook bij 'nee' mogelijk"
Een compromis met Griekenland blijft mogelijk, ook als de Grieken zondag de voorwaarden voor verdere noodsteun verwerpen. Dat zei de Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron vandaag bij de Tourstart in Utrecht. -
Energie
Digitale meter en zonnepanelen: tot 64% prijsverschil bij zelfde verbruik
Het einde van de terugdraaiende teller zorgt voor nog meer ongelijkheid op de energiemarkt. Naast de kortingen van energieleveranciers, zijn nu ook de injectietarieven een reden waarom uw energiefactuur een flink stuk duurder kan zijn dan die van uw buurman. Mijnenergie.be belicht de grootte van de prijsverschillen.