Omwille van de volksgezondheid hebben landen als Frankrijk, Zweden, Finland, Denemarken en Ierland de accijnzen op tabak en alcohol aanzienlijk verhoogd, maar in landen als België kunnen de producten nog altijd een stuk goedkoper aangekocht worden.
Volledig scherm
Omwille van de volksgezondheid hebben landen als Frankrijk, Zweden, Finland, Denemarken en Ierland de accijnzen op tabak en alcohol aanzienlijk verhoogd, maar in landen als België kunnen de producten nog altijd een stuk goedkoper aangekocht worden. © photo_news

Grenscontroles op tabak en alcohol verdelen EU-lidstaten

Frankrijk en een aantal andere lidstaten van de Europese Unie willen meer controle op particulieren die tabaksproducten en alcoholhoudende dranken inslaan bij buurlanden. Dat pleidooi dringt België in het defensief wanneer de ministers van Financiën zich morgen in Brussel over het dossier buigen. Een doorbraak wordt echter niet verwacht.

7 reacties

 • Georges Baaths

  2 jaar geleden
  Overal dezelfde prijzen ok maar dan ook overal dezelfde loonen en dat gaat niet nog maar gezwegen over dezelfde pensioenen
 • Joachim Albert

  2 jaar geleden
  Een Europese minimumprijs voor bepaalde goederen, zal duurder worden maar eerlijker. En smokkelaars zwaar straffen
 • Paul Boutsen

  2 jaar geleden
  Terug een voorbeeld van het faillissement van de EU! Men wil vrij verkeer van goederen en mensen, maar oh wee als de gewone burger zijn inkopen gaat doen in een goedkoper land. Ik heb sedert Maggie haar extra taksen op wijn en alcohol, maar ook haar suikertaks op suikervrije producten, niets meer in België gekocht van dat alles. Even de grens over en met een koffer vol wijn, cola zero, wasproducten, .... en mijn "vervuilende" fijn stof diesel haal ik er meer dan 4x uit!
 • Benny Deridder

  2 jaar geleden
  Net zoals accijnzen op tabak initieel werden aangewend "voor de gezondheid". Enkele jaren later gaf de politiek pkatvloers toe om verdere accijnsverhogingen op tabak door te voeren om meer inkomsten te genereren. Zo vergaat het nu ook alcohol en diesel. Misschien binnenkort ook suikers en stookhout.
 • Paul Philippaerts

  2 jaar geleden
  Echte schurken zijn onze geweldige politiekers. Alles mag zonder problemen de grens over behalve als wij er een cent profijt van hebben. Eu is er alleen maar voor hun. Voor de rest leven de meeste landen en belgie zeker zwaar boven hun stand. Richt de grenzen terug in en iedereen zijn eigen geld terug. Europa baai baai.
 1. We leven bijna 40 procent duurder sinds 2000: “En tóch weegt euro niet op onze portemonnee"
  PREMIUM

  We leven bijna 40 procent duurder sinds 2000: “En tóch weegt euro niet op onze portemon­nee"

  Sinds 2000 zijn de prijzen in de Europese Unie met 36,5% gestegen. In België zelfs met 38,8%, of 2,3% per jaar. "Maar dat wil niet zeggen dat de euro ons armer heeft gemaakt", zegt econoom Ivan Van de Cloot. "Onze koopkracht is in die periode sterker gestegen, met 1 tot 1,5% bovenop de inflatie. Als de overheid veel geld laat rollen, geeft dat een extra stimulans aan de economie. Maar dan gaan ook de prijzen in de winkel omhoog, onder meer door de stijgende loonkost."