Gijzelnemer dreigt bank op te blazen als hij zijn 45.000 euro spaargeld niet krijgt: “Hij is een nationale held”
Een Libanees heeft vorige week een bank bestormd met een geweer, een granaat en flessen benzine. Abdullah al-Saii gijzelde zeven personeelsleden en dreigde ermee het gebouw op te blazen als hij (omgerekend) 45.000 euro van zijn spaargeld niet zou krijgen. De man wordt nu geprezen als een nationale held omdat hij zich durfde verzetten tegen het systeem.
Sinds oktober 2019 mogen Libanezen maar kleine hoeveelheden cash geld afhalen. De oorzaak ligt bij de banken, die 70 procent van hun vermogen uitgeleend hebben aan de Centrale Bank van Libanon. De coronacrisis verergerde die situatie alleen maar. In twee jaar tijd is de waarde van de Libanese lira met meer dan 90% gedaald.
Door het liquiditeitsprobleem is het risico op armoede groot: de Verenigde Naties schatten dat 78% van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Geen wonder dus dat de stoppen soms eens doorslaan.
Vrouw op de vlucht
Al-Saii was vorige week dinsdag alvast vastberaden om zijn slag thuis te halen. Toen hij opnieuw geen recht bleek te hebben op zijn spaargeld haalde hij zijn wapen boven. Hij overgoot de gegijzelde personeelsleden met benzine en dreigde hen in brand te steken. Als toemaatje bleek hij ook nog een granaat op zak te hebben.
Na urenlange onderhandelingen zat er voor de directie niets anders op dan in te gaan op zijn eisen. De 45.000 euro werd uitgekeerd aan zijn vrouw, die buiten stond te wachten. Zij ging meteen ervandoor met de buit. Al-Saii gaf zich kort nadien over.
Volgens de wet kan de man niet veroordeeld worden als overvaller omdat hij het op zijn eigen geld gemunt had. De gijzeling kan hem nog wel duur komen te staan. “Maar ik heb die personeelsleden de hele tijd vriendelijk behandeld. Op het eind bood ik zelfs nog mijn excuses aan, uit het diepst van mijn hart”, klinkt het.
“Echte bandieten zijn de banken”
Zijn vrouw, die nog steeds op de loop is, kan allerminst op beide oren slapen. De procureur besliste immers dat al het geld nu opnieuw in beslag moet genomen worden. Als reactie hierop ging Al-Saii meteen in hongerstaking. De kinderen van het koppel worden opgevangen door hun grootouders.
Ondanks het gewelddadige karakter van zijn daad kan Al-Saii op veel steun rekenen. “Deze man had geld nodig voor zijn familie, ik snap hem volledig. We mogen niet onderschatten wat de bevolking hier al twee jaar te verduren gekregen heeft”, stelt de burgemeester van Jeb Jannine.
Heel wat Libanezen noemen hem een nationale held. “De echte bandieten zijn de banken, die het zuurverdiende geld van hun klanten weigeren vrij te geven”, klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Hotel Rwanda’-baas wordt zaterdag vrijgelaten: “Resultaat van verlangen om relaties tussen VS en Rwanda te herstarten”
Paul Rusesabagina, de Belgische Rwandees die bekend is door de film ‘Hotel Rwanda’ en tot een celstraf van 25 jaar werd veroordeeld wegens “terrorisme”, wordt zaterdag vrijgelaten. Dat heeft de Rwandese minister van Justitie Emmanuel Ugirashebuja gezegd aan persagentschap Bloomberg. De vrijlating kadert in een verlangen om de banden met de Verenigde Staten te “herstarten”, schrijft regeringswoordvoerder Stéphanie Nyombayire op Twitter. -
Portugal schrapt btw op essentiële voeding
De Portugese regering heeft vandaag nieuwe maatregelen aangekondigd om de huishoudens te helpen om de gevolgen van de inflatie te dragen. Een van de maatregelen is het schrappen van de btw op een reeks basisvoedingsproducten. -
Livios
“Dit is een maand, waarin de meeste snoeiwerken uitgevoerd mogen worden”: alle tuinklussen in maart op een rijtje gezet
In maart breekt de lente aan. Het is het startsein voor menig hobbytuinier, maar vorstperiodes kunnen flink wat schade aanrichten. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst wat je in maart beter wel en niet doet in je tuin. -
-
PREMIUM6
Op weg naar Amerikaanse cel: de Rus die ervoor zorgde dat Oekraïne wordt belegerd met westerse technologie
In Italië heeft een rechtbank ingestemd met de uitlevering van Artjom Oess (40) aan de VS. De Rus riskeert daar dertig jaar cel voor de smokkel van westerse technologie. Apparatuur die hij vanuit Duitsland kocht, dook daarna op in wapentuig aan het Oekraïense front. En het heeft er alle schijn van dat hij ook onderdelen voor kernraketten probeerde aan te schaffen. Oess heeft een invloedrijke vader en het Kremlin dreigde bij zijn arrestatie prompt met wraak. -
PREMIUM3
Bergen afval, afgelaste treinen en gesloten trekpleisters: is een citytrip in Parijs een goed idee? Twee Vlamingen getuigen
Ondanks de haast apocalyptische beelden, trekken nog steeds Thalys-treinen vol toeristen naar Parijs. Maar is dat een goed idee als de Lichtstad letterlijk in brand staat? Kan je het Louvre bezoeken, gezellig koffie drinken in Montmartre en geraak je overal met de metro? We vroegen het aan twee Vlamingen voor wie Parijs een tweede thuis is. “In sommige quartiers wordt het vuilnis opgehaald door een privéfirma, in andere door de gemeente. De ene staakt, de andere niet.” -
68
Medvedev waarschuwt: “Arrestatie Poetin in buitenland zou oorlogsverklaring aan Rusland zijn”
Een arrestatie van Vladimir Poetin in het buitenland krachtens het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) zou overeenkomen met een oorlogsverklaring aan Rusland. Dat heeft de Russische ex-president Dmitri Medvedev gezegd. -
Jobat
Fietsvergoeding voor iedereen in de privé vanaf 1 mei: hoeveel precies? En krijg je die ook als je met de step of te voet naar je werk gaat?
Nu de lente is aangebroken, nemen opnieuw meer mensen de fiets naar het werk. Dat is niet enkel goed voor jouw gezondheid en die van de planeet, maar ook voor je portemonnee. Op welke vergoeding kun je rekenen door naar je werk te fietsen? Wat als je wandelt of stept? En ben je daarvoor verzekerd? Jobat.be zocht het uit.