Gibraltar behoudt vrij verkeer van goederen en mensen met Spanje na brexit
Spanje en het Verenigd Koninkrijk hebben op het laatste ogenblik nog een principeakkoord bereikt over het behoud van vrij verkeer van goederen en mensen tussen Spanje en Gibraltar. Het gebied wordt zo lid van de Schengenzone zonder grenscontroles. Daarmee wordt vermeden dat de grens tussen Spanje en Gibraltar vanaf 1 januari, na het verstrijken van de overgangsperiode na de brexit, een EU-buitengrens wordt, meldt de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez Laya.
Delen per e-mail
De Spaanse minister zei dat Londen en Madrid een voorlopig akkoord bereikten en dat ze de basis hebben om een zone van samenwerking uit te bouwen, meldt financieel nieuwsagentschap Bloomberg.
Gibraltar is een 6,8 vierkante kilometer grote rots in het zuiden van het Iberisch Schiereiland en is sinds 1713 in Britse handen. De kleine Britse enclave is volledig afhankelijk van import om haar 34.000 inwoners te voeden. Elke dag komen er zo’n 15.000 grensarbeiders vanuit Spanje om er te werken. Bij het brexit-referendum in 2016 stemde 96 procent van de inwoners van Gibraltar ervoor om binnen de EU te blijven.
Volgens de Spaanse minister zal het Schengenakkoord van toepassing zijn op Gibraltar, terwijl het finale akkoord wordt uitgewerkt. Spanje zal verantwoordelijk zijn om de bepalingen van het Schengenakkoord toe te passen, aldus Gonzalez Laya. Spanje hoopt dat het finale akkoord binnen zes maanden van kracht zal zijn.
Tijdsdruk
Madrid en Londen stonden onder tijdsdruk in hun onderhandelingen over Gibraltar. Zonder akkoord tussen Madrid en Londen zou de handel in goederen tussen Gibraltar en Spanje vanaf 1 januari onderworpen zijn geweest aan douanerechten, met alle economische gevolgen van dien. Het handelsakkoord dat Europa en het Verenigd Koninkrijk op 24 december sloten, bevatte geen regeling voor het Britse overzeese gebied.
Het gaat om bilaterale gesprekken tussen Madrid enerzijds en Londen en Gibraltar anderzijds. Londen moet het nu ook nog eens raken met de EU, aldus Gonzalez Laya. “Dit is een goed akkoord, want we komen tegemoet aan de verzuchtingen van onze burgers”, aldus Gonzalez Laya.
Britse minister: “Verenigd Koninkrijk steunt soevereiniteit Gibraltar”
De vier landen van het Verenigd Koninkrijk steunen Gibraltar en zijn soevereiniteit. Dat zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, na het principeakkoord met Spanje over het vrij verkeer van goederen en mensen tussen Gibraltar en Spanje.
Raab sprak over “intensieve onderhandelingen met de Spaanse overheid”, die hebben geleid tot het principeakkoord. Dat zal de basis vormen van een afzonderlijk verdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU over Gibraltar, klonk het.
“In tussentijd zijn alle partijen ertoe geëngageerd de gevolgen van het einde van de transitieperiode (van de brexit, nvdr.) voor Gibraltar te verzachten, en een vlot grensverkeer verzekeren, wat duidelijk in het belang is van de mensen die aan beide zijden ervan leven”, zei Raab. “We blijven vastberaden in onze steun voor Gibraltar en zijn soevereiniteit.”
De regeringsleider van Gibraltar, Fabian Picardo, geeft later vandaag nog een toelichting.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Indonesië staakt zoektocht naar slachtoffers vliegramp
Indonesië stopt met het zoeken naar slachtoffers van de recente vliegtuigcrash met 62 doden. De zoektocht naar de tweede zwarte doos van de Boeing 737-500 van Sriwijaya Air gaat wel door. -
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
-
Solliciteren Nieuwe job zoeken? Pas op voor deze 'typische' fouten
Als je het aan rekruteerders vraagt, dan vinden veel mensen het blijkbaar nog steeds moeilijk om een goed cv af te leveren. Jammer, want het is je belangrijkste visitekaartje om ergens een voet tussen de deur te krijgen. Jobat.be somt op welke klassieke ‘fouten’ je beter vermijdt. -
Eerste reddingsoperatie van 2021 voor Ocean Viking: 117 migranten gered
De Ocean Viking, het reddingsschip van SOS Méditerranée, heeft donderdag voor de kust van Libië ongeveer 117 mensen gered. Het ging om de eerste reddingsoperatie sinds zijn terugkeer op zee, aldus Sophie Beau, directeur van de NGO. -
PREMIUM
Wat is de toekomst van Trump: een eigen partij? Of een celstraf?
-
Melania Trump verlaat het Witte Huis als minst populaire first lady in decennia
Het is een afscheid in mineur voor Melania Trump. Haar populariteit heeft nooit hoge toppen kunnen scheren en bij het verlaten van het Witte huis is het dieptepunt bereikt. Ze is de minst populaire first lady van de voorbij decennia.
7 reacties
Jos Vandenbergh
Chris Beeke
Cecarine De Smet
Gilbert Vermeersch
Danny Bottelier