FDA-hoofd Stephen Hahn houdt een persconferentie in het Witte Huis, onder goedkeurend oog van president Trump.
Volledig scherm
FDA-hoofd Stephen Hahn houdt een persconferentie in het Witte Huis, onder goedkeurend oog van president Trump. © AFP

Gezondheidsinstituten VS: effect plasmatherapie niet bewezen

coronavirusEen expertpanel van de Nationale Gezondheidsinstituten van de Verenigde Staten (NIH) stelt dat er geen bewezen effect uitgaat van de door president Donald Trump aangeprezen plasmatherapie voor coronapatiënten. De voedsel- en medicijnenwaakhond FDA besloot de therapie versneld goed te keuren, mede nadat Trump de nodige druk had uitgeoefend.

 1. “Plasma kan coronapatiënten genezen”: Amerika spreekt van doorbraak, maar is er ook bewijs?
  PREMIUM

  “Plasma kan coronapa­tiën­ten genezen”: Amerika spreekt van doorbraak, maar is er ook bewijs?

  De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA heeft versneld toestemming gegeven voor het gebruik van bloedplasma voor de behandeling van coronapatiënten. President Donald Trump toeterde euforisch dat hij de heilige Graal had gevonden, maar wereldwijd lopen honderd gelijkaardige studies en ook ons land startte vier maanden geleden dergelijk onderzoek op. “Trump zegt wat we al wisten: dat het iets is dat potentieel kan werken”, zegt Geert Meyfroidt van de dienst Intensieve Zorgen van het UZ Leuven.
 1. Ziekenhuizen beter voorbereid op tweede golf, maar overlevingskans daarom niet groter: “Nog steeds geen behandeling”
  PREMIUM

  Ziekenhui­zen beter voorbereid op tweede golf, maar overle­vings­kans daarom niet groter: “Nog steeds geen behande­ling”

  Het is helemaal niet zeker dat coronapatiënten die nu in het ziekenhuis terechtkomen, meer kans hebben om de infectie te overleven dan tijdens de eerste golf. Een medicijn dat het virus zelf te lijf gaat, is er ook nog altijd niet. En toch weten de dokters en verplegers nu veel beter wat ze wel en niet moeten doen. Wat is er dan precies veranderd sinds begin maart?