Geweld Afghanistan laait op tijdens terugtrekking NAVO
De terugtrekking van NAVO-troepen uit Afghanistan is op een “gecoördineerde” manier van start gegaan. Dat heeft een medewerker van het bondgenootschap donderdag verklaard. Plaatselijke autoriteiten zeggen echter dat het geweld ondertussen weer oplaait en spreken over honderden doden in de afgelopen twee weken.
Volgens hoge functionarissen in Afghanistan proberen de extremistische taliban met veel machtsvertoon gebieden te veroveren nu buitenlandse militairen zich terugtrekken. Het geweld zou fors zijn toegenomen nadat de Amerikaanse president Joe Biden had bekendgemaakt dat zijn troepen uiterlijk op 11 september vertrokken zullen zijn uit het land.
Inlichtingenchef Ahmad Zia Siraj zegt dat de taliban het geweld inmiddels hebben opgevoerd tot het “hoogste niveau”. Er sneuvelden volgens ingewijden de afgelopen vijftien dagen zeker 120 leden van de veiligheidstroepen. Ook kwamen 65 burgers om het leven. Aan de kant van de taliban vielen volgens de bronnen zeker 300 doden.
Guerrillaoorlog
De taliban regeerden eind jaren negentig over Afghanistan, waar ze een schrikbewind voerden. Hun regime kwam ten val toen de VS het land binnenvielen na de aanslagen van 11 september 2001. De Amerikanen hadden tevergeefs de uitlevering geëist van Al Qaeda-leider Osama Bin Laden, die zich verschool in Afghanistan.
De extremisten begonnen na de val van hun emiraat een guerrillaoorlog. De Amerikanen en hun bondgenoten hebben twintig jaar lang tevergeefs geprobeerd de rebellen uit te schakelen. Toenmalig president Donald Trump sloot vorig jaar een deal met de taliban. Die overeenkomst moest de weg vrijmaken voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen.
De taliban beloofden destijds over vrede te gaan onderhandelen met de Afghaanse regering in Kaboel, maar dat overleg komt nauwelijks van de grond. Een topbijeenkomst in Turkije ging deze maand niet door omdat de taliban niet wilden meedoen. Er is nog geen nieuwe datum geprikt.
“Ordelijke” terugtrekking NAVO
Volgens een medewerker van de NAVO zal de terugtrekking van de troepen die deel uitmaken van de NAVO-missie Resolute Support echter “een ordelijk, gecoördineerd en weloverwogen proces zijn”. “De veiligheid van onze troepen zal in elke fase van het proces een topprioriteit zijn”, klinkt het. “We verwachten dat onze terugtrekking binnen enkele maanden voltooid zal zijn.” Er werd niet meegedeeld hoeveel soldaten er al worden teruggetrokken en welke NAVO-landen daarbij betrokken zijn.
De alliantie had midden april beslist om vanaf 1 mei te beginnen met het terugtrekken van de NAVO-militairen. De Amerikaanse president Joe Biden had eerder al gesteld dat het doel van de missie is bereikt. Hij wil de terugtrekking van de Amerikaanse troepen in het land afgerond hebben tegen 11 september. Net op die dag zal het twintig jaar geleden zijn dat de VS getroffen werden door een terroristische aanslag van Al Qaeda, die de aanleiding vormde voor de NAVO-operatie in Afghanistan.
Ook Belgische militairen nemen deel aan de NAVO-missie Resolute Support.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
900.000 kinderen in Londen krijgen poliovaccin na vondst poliovirus in rioolwater
Londen lanceert een campagne voor poliovaccins voor kinderen. Het vaccin moet alle Londense kinderen tussen één en negen jaar beschermen. De campagne werd opgestart nadat de verspreiding van het virus werd vastgesteld in rioolwater in de hoofdstad. -
Spaargids.be
Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden. -
Mijntelco
Tegen 2030 zou elke Vlaming toegang moeten hebben tot fiber: waar kan je nu al gebruik maken van het glasvezelnetwerk?
Fiber, ofwel glasvezel, is het internetnetwerk van de toekomst. Op dit moment heeft nog maar 8 procent van de Belgen toegang tot fiber. Maar de komende jaren wordt het glasvezelnetwerk stevig uitgebreid en zal het huidige kopernetwerk vervangen. Wat betekent dit voor jou? Welke voordelen biedt fiberinternet? En hoe kan je er nu al gebruik maken? Mijntelco.be legt het uit. -
-
Ammoniak vrijgekomen bij brand in brouwerij in Donetsk
In de Oost-Oekraïense stad Donetsk is het giftige gas ammoniak vrijgekomen uit een brouwerij die daar in brand staat. Dat melden de pro-Russische separatisten die het in de stad voor het zeggen hebben. Op sociale media zijn beelden te zien van de brand, al zijn die niet geverifieerd. -
Washington onthult Iraans plan om voormalige veiligheidsadviseur John Bolton te vermoorden
Het Amerikaanse gerecht heeft woensdag een complot blootgelegd van een lid van de Iraanse Revolutionaire Garde om de voormalige nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, John Bolton, te vermoorden. -
4
Rijn vanaf vrijdag haast onbevaarbaar. En dat is een probleem voor de industrie
Het waterpeil in de Rijn is ter hoogte van het Duitse Kaub, tussen Koblenz en Mainz, zo laag aan het zakken dat veel vrachtschepen er vanaf vrijdag niet meer zullen kunnen varen. Dat is een probleem voor de industrie. -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerlouis reinquin
wesley netnem
Gert Veer