Controlepost aan Russische grens.
Volledig scherm
Controlepost aan Russische grens. © Photo News

Gevluchte Oekraïners onthullen de gruwel van Russische filtratiekampen

Bevolking in bezette steden als Marioepol en Cherson kan niet vluchten naar het westen en dus staan ze voor een vreselijk dilemma: in je belegerde stad blijven, of vluchten naar het land dat je thuis heeft verwoest. Aan de grens met Rusland krijgen ze vervolgens te maken met filtratiekampen. Maar wat zijn die filtratiekampen? En hoe erg gaat het daar aan toe?

 1. REPORTAGE. Acht Oekraïense kinderen tekenen over de oorlog en hun vlucht naar België: “Aan de Poolse grens zag ik een kindje sterven”
  PREMIUM

  REPORTAGE. Acht Oekraïense kinderen tekenen over de oorlog en hun vlucht naar België: “Aan de Poolse grens zag ik een kindje sterven”

  Hoe beleven Oekraïense kinderen de oorlog en hun leven hier? We lieten hen in hun Vlaamse klasje tekenen en kleuren over hun ervaringen. Zo kwamen erg aangrijpende verhalen naar boven. “Ik moest helemaal alleen mijn valies pakken”. “Mijn vader vecht aan het front”. Experts die een doe-boekje maakten voor vluchtelingenkinderen zeggen dat het delen van ingrijpende ervaringen helpt om ze een plekje te geven.
 2. ‘Dahmer’ op Netflix verslonden? Dan zijn deze titels als volgende aan de beurt
  TV
  3

  ‘Dahmer’ op Netflix verslonden? Dan zijn deze titels als volgende aan de beurt

  ‘Monster: The Jeffrey Dahmer Story’ wordt gruwelijk goed bekeken op Netflix. De controversiële tiendelige reeks over de Amerikaanse lustmoordenaar/kannibaal die tussen 1978 en 1991 zeventien jongens en jonge mannen om het leven bracht, kende volgens de streamingzender het beste debuut ooit én krijgt deze week een toemaatje in de vorm van een driedelige docu. Dat true crime vermengd met tv-drama massaal veel belangstelling lokt, is een fenomeen waar veel verdeeldheid rond bestaat. Maar indien het primitieve, instinctieve deel van uw psyche hongerig blijft naar meer, dan zijn er genoeg seriemoordenaarverhalen om de rest van het jaar mee op te vullen.