Gesprek Lavrov en Blinken afgelopen zonder akkoord over crisis Oekraïne - Lavrov roept op tot einde van “anti-Russische hysterie”
De gesprekken tussen de Amerikaanse en Russische diplomatieke leiders Anthony Blinken en Sergej Lavrov in Genève eindigden na anderhalf uur van gedachtewisseling, meldde het persbureau TASS vrijdag. Lavrov heeft het Westen opgeroepen een einde te maken aan de “anti-Russische hysterie” in het Oekraïne-conflict. Hij hoopt naar eigen zeggen dat de spanningen afnemen.
“Rusland bedreigt niemand en valt geen enkel land binnen”, zo zei Lavrov op een persconferentie in Genève. Hij wees de vrees in het Westen dat een invasie van Oekraïne nakend zou zijn van de hand.
Rusland verwacht volgende week een schriftelijke reactie van de VS op zijn voorstellen inzake veiligheidsgaranties, aldus Lavrov. Daarna moeten er verdere besprekingen plaatsvinden op het niveau van de ministers van Buitenlandse Zaken.
Volgens Lavrov komen de VS volgende week met de antwoorden. “Aan dat antwoord kunnen we zien of we op de juiste weg zitten.”
Twee belangrijke Russische eisen zijn dat de NAVO-troepen zich terugtrekken uit Roemenië en Bulgarije, twee NAVO-lidstaten, en dat Oekraïne nooit lid wordt van het militaire pact. De Bulgaarse premier Kiril Petkov reageerde hierop door te zeggen dat Bulgarije zelf bepaalt wat het doet.
Blinken vroeg Lavrov om de situatie in Oekraïne te de-escaleren. “Ik heb opnieuw gezegd dat Rusland geen bedreiging vormt voor het Oekraïense volk”, aldus Lavrov. “Wij hebben geen plannen om Oekraïne aan te vallen.”
De Russische minister benadrukte wel dat Rusland zich zorgen maakt over de NAVO. “We zijn bezorgd over de wapens en militairen die het Westen naar Oekraïne stuurt.” Rusland is zelf al maanden bezig met het vergroten van de troepenmacht in de buurt van de Oekraïense grens.
Om zijn veiligheid te garanderen eist Rusland dat de Amerikanen en de Europeanen verdragen ondertekenen zodat de NAVO afziet van elke uitbreiding en terugkeert naar de veiligheidsarchitectuur die in Europa is opgebouwd na het einde van de Koude Oorlog en de val van de Sovjetunie.
De Verenigde Staten hebben Moskou opgeroepen een diplomatiek akkoord over deze veiligheidskwesties te bereiken en de territoriale integriteit van Oekraïne te eerbiedigen.
Rusland heeft een grote troepenmacht gestationeerd aan de grenzen met Oekraïne, waardoor het Westen vreest voor een Russische invasie. De spanningen liepen de afgelopen tijd verder op, waarna vorige week verschillende ontmoetingen tussen het Westen en Rusland op het programma stonden. Die konden echter geen doorbraak bewerkstelligen.
Lees ook: ANALYSE. Hoe Rusland oorlog gaat voeren en waarom het daar wellicht tot 20 februari mee wacht (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikaanse wapens gaan via Baltische staten naar Oekraïne
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Litouwen, Letland en Estland toestemming gegeven om in de VS gemaakte raketten en andere wapens naar Oekraïne te sturen, melden diverse bronnen aan persbureau Reuters. Het ministerie bevestigt de overdracht, en zegt dat dit ook voor Groot-Brittannië geldt, maar wil niet zeggen om welke wapens het gaat. Joe Biden heeft woensdag tijdens een speech ter ere van zijn eerste jaar als president voorspeld dat Rusland zijn buurland zal binnenvallen. -
Witte Huis: “Rusland kan elk moment aanval op Oekraïne starten”
Ondanks de inspanningen om tot een diplomatieke oplossing te komen, blijft de situatie in Oekraïne “extreem gevaarlijk”. Een Russische invasie kan “elk moment” plaatsvinden. Dat verklaarde de woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki, dinsdag. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zal afreizen naar Kiev, Berlijn en Genève vanwege de aanhoudende spanningen rond Oekraïne. In Genève ontmoet Blinken zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. -
Biden corrigeert uitschuiver over Oekraïne na felle kritiek
President Joe Biden heeft donderdag beklemtoond dat elke overschrijding van de Russisch-Oekraïense grens door Russische troepen in zijn ogen "een invasie" betekent. En dat dit ernstige consequenties met zich mee zal brengen. Vicepresident Kamala Harris was al in de media verschenen om te zeggen dat de Verenigde Staten Rusland met zeer zware kosten en consequenties zal opzadelen, als president Poetin van Rusland een inval in Oekraïne beveelt. -
-
PREMIUM
ANALYSE. Hoe Rusland oorlog gaat voeren en waarom het daar wellicht tot 20 februari mee wacht
Poetin moet iéts doen in Oekraïne als hij geen gezichtsverlies wil lijden. Daar is zelfs Joe Biden nu van overtuigd. Rusland heeft veel verschillende opties als het ten strijde wil trekken, gaande van beperkte luchtaanvallen tot een algehele invasie. Hoogstwaarschijnlijk wordt het iets daar tussenin, waarbij de Georgische oorlog van 2008 als voorbeeld dient — en er ook goede redenen zijn om 20 februari als begindatum te tippen. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
PREMIUM
Vijf redenen waarom ook Joe Biden niets zal kunnen doen aan het wapengeweld in de VS
De Amerikaanse president Joe Biden pleit openlijk voor een strengere wapenwetgeving in zijn land, nadat een schutter dinsdag 21 mensen doodschoot in een basisschool in Texas. Toch zal ook hij wellicht geen kentering kunnen veroorzaken in het escalerende wapengeweld.