Gehele Europese Unie vaccineert tegen corona, behalve Nederland
Ierland vaccineert dinsdag zijn eerste inwoners tegen het coronavirus, en dit als 26e van de 27 landen in de Europese Unie. Nederland is het enige land waar de inwoners nog moeten wachten op het vaccin. Het kabinet wil pas op 8 januari de vaccinatiecampagne starten.
Delen per e-mail
Duitsland, Hongarije en Slowakije waren zaterdag, op tweede kerstdag, de eerste landen die begonnen met vaccineren. Op zondag volgden Frankrijk, Italië, Spanje, Finland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Portugal, Roemenië, Griekenland, Bulgarije, Kroatië, Slovenië, Estland, Litouwen, Cyprus en Malta.
Ruim anderhalve week na de rest
België begon maandag als een van de laatste EU-landen met het inenten van mensen tegen het coronavirus. De 96-jarige Jos Hermans kreeg als eerste Belg het vaccin. Ook Luxemburg en Letland zijn maandag gestart met vaccineren. Daarna restte dus alleen nog Ierland en Nederland. Ierland begint er vandaag/dinsdag mee, Nederland pas op 8 januari. Dat is ruim anderhalve week na de rest van de EU.
Alle Europese landen gebruiken op dit moment het vaccin dat is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech. Het vaccin met de naam ‘Comirnaty’ is het enige dat tot nu toe is toegelaten in Europa. Het middel kwam zaterdag aan in de lidstaten, ook in Nederland.
Nog niet klaar
Waarom Nederland de rij sluit in de EU? Nog niet al het voorbereidende werk is voltooid. Zo zijn nog niet alle softwaresystemen bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) klaar, hoorde de Tweede Kamer onlangs in een spoeddebat van de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. De GGD kwam pas recent in Nederland in beeld als uitvoerder van de eerste inentingen, toen de vaccinatiestrategie werd aangepast. In andere landen werd dat vlotter geregeld.
Minister de Jonge had zelf ook liever gewild dat de vaccinaties in Nederland eerder konden worden toegediend dan 8 januari, liet hij optekenen. Dat de GGD niet eerder klaar is, komt volgens hem onder meer omdat pas tussen midden november en begin december bleek dat de vaccins van BioNtech/Pfizer niet goed op een kleinschalige manier kunnen worden toegediend. Als het een grootschalig programma wordt, is de GGD de aangewezen uitvoeringsorganisatie.
‘Zorgvuldig’
De Jonge heeft daarop meerdere keren intensief overlegd met de GGD en het RIVM (de Nederlandse evenknie van Sciensano), maar die instanties vinden een “zorgvuldige en veilige toediening belangrijker dan een symbolische snellere toediening van de eerste vaccins”. De Jonge is het daarmee eens, zei hij tijdens het spoeddebat. De tijdwinst is volgens hem ook minimaal. Het gaat erom dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk wordt in Nederland. “Dat is de echte wedstrijd.”
De Jonge toonde zich blij dat de GGD alsnog meteen aan de slag is gegaan om alles in gereedheid te brengen. De komende tijd neemt de dienst de tijd om “hobbels in de weg die zich kunnen voordoen” te overwinnen. Zo wil men de IT-systemen goed gaan testen.
‘Beschamend dat Nederland zo laat begint’
De voormalige directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, Roel Coutinho, noemt het “verbijsterend” en “ook een beetje beschamend” dat Nederland als laatste in de Unie begint met vaccineren. Dat zei de emeritus-hoogleraar epidemiologie maandagavond in het programma ‘Nieuwsuur’.
We zijn toch een ontzettend goed georganiseerd land en je zou zeggen: ‘ja, dat kunnen wij’
“We zijn toch een ontzettend goed georganiseerd land en je zou zeggen: ‘ja, dat kunnen wij’”, zei Coutinho over de vaccinatiecampagne in zijn land. “En als dan blijkt dat het toch wel vrij lang duurt voor je kunt beginnen, dan vind ik dat toch vrij verbijsterend.”
Dat Nederland relatief laat begint, betekent volgens de oud-RIVM baas dat de overbelasting van de zorg langer doorgaat. En dat heeft volgens hem niet alleen een nadelig effect voor mensen die het coronavirus oplopen, maar ook voor andere patiënten. “Die kunnen niet opgenomen worden, of operaties moeten worden uitgesteld. Dus dat heeft hele verstrekkende gevolgen. Elke week telt in feite.”
Zorgmedewerkers eerst
En er is nog kritiek. De Nederlandse regering wil eerst de zorgmedewerkers in onder meer verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten vaccineren. De Gezondheidsraad, een Nederlands onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan met als opdracht regering en parlement te adviseren over vraagstukken op het gebied van de volksgezondheid, adviseert juist om te beginnen met ouderen.
Ook Coutinho kan weinig begrip opbrengen voor het besluit van het kabinet om te beginnen met het inenten van zorgmedewerkers. “Op het moment dat je afwijkt van een wetenschappelijk goed onderbouwd advies, moet je wel goede argumenten hebben. Ik ben die niet tegengekomen.”
Pfizer-BioNTech
De eerste bestelling van 200 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin worden tot september 2021 geleverd aan alle EU-landen, meldde de Europese Commissie maandag. Het vaccin wordt wekelijks in grote ladingen verscheept.
Europa heeft gesprekken met Pfizer en BioNTech om nog eens 100 miljoen doses van het vaccin te kopen. De EU heeft ook al overeenkomsten getekend met AstraZeneca (300 miljoen doses), Sanofi-GSK (300 miljoen) en Johnson & Johnson (200 miljoen). Deze middelen zijn nog niet goedgekeurd. In de hele EU wonen ongeveer 446 miljoen mensen.
Lees ook:
Bekijk ook: Jos (96) krijgt als eerste Vlaming het coronavaccin
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AstraZeneca meldt vertraging in levering vaccins aan EU “door probleem in Belgische fabriek”
De eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie zal kleiner uitvallen dan in eerste instantie was verwacht. Dat heeft AstraZeneca laten weten. De vertraging komt volgens de farmaceut door een “productieprobleem in een Belgische fabriek”, zo vernam Reuters. -
PREMIUM
REPORTAGE. Jos (96) krijgt eerste vaccin en daar wilde ie-de-reen bij zijn
Journalisten, fotografen, cameralui, de burgemeester, de partijgenoot-minister en een dozijn buurtbewoners: ziedaar de cast voor de ‘Show van Hermans Jos’, met in de hoofdrol de 96-jarige boer uit Liezele die als eerste het coronavaccin kreeg toegediend. Ook wij trokken naar Puurs — stilaan bekend als ‘het dorp dat de wereld gaat redden’. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
-
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
New Jersey Bankovervaller krijgt nieuw proces wegens vergelijking met Jack Nicholson in ‘The Shining’: “Te sensationeel”
Een veroordeelde bankovervaller in de VS krijgt een nieuw proces. Reden? Om zijn pleidooi kracht bij te zetten toonde de aanklager een foto van acteur Jack Nicholson die als razende met een bijl tekeer gaat in de horrorklassieker ‘The Shining’. Ongeoorloofd, oordeelt het hooggerechtshof van de staat New Jersey. De feiten zelf dateren van 2014. -
Italiaanse politie arresteert rechtse extremist, mogelijke aanslag voorkomen
Italiaanse antiterrorisme-eenheden hebben een vermoedelijke rechts-extremist gearresteerd, die van plan zou zijn geweest een aanslag te plegen. De 22-jarige verdachte wordt beschuldigd van onder andere het aanzetten tot een mogelijke aanslag en nazi-propaganda. Dat bevestigt het gerecht vrijdag.
45 reacties
Herman Van Arendonk
Elisa deJong
Jules Vermeers
Ward Berden
Jan Boden