Russisch president Vladimir Poetin.
Volledig scherm
Russisch president Vladimir Poetin. © ANP / EPA

Geheime peiling van Kremlin toont dat Russen oorlog in Oekraïne beu zijn: amper 25 procent wil er nog mee doorgaan

Amper een kwart van de Russen wil de oorlog in Oekraïne nog verderzetten. Dat blijkt uit een geheime peiling die het Kremlin liet uitvoeren en waarop de onafhankelijke Russische nieuwssite ‘Meduza’ de hand kon leggen. Afgelopen zomer ging het nog om meer dan de helft (57 procent) van de Russen. Het tij keerde na de gedeeltelijke mobilisatie in september.

  1. REPORTAGE. In de hel van Bachmoet staan Vlaamse spoedartsen Maïté en Simon paraat: “De mensen zijn zwaar onderkoeld, ondervoed en getraumatiseerd”
    PREMIUM

    REPORTAGE. In de hel van Bachmoet staan Vlaamse spoedart­sen Maïté en Simon paraat: “De mensen zijn zwaar onderkoeld, ondervoed en getraumati­seerd”

    “Ik ga eerlijk zijn: ik heb niet meteen ja gezegd op het voorstel om naar Oekraïne te komen.” Op enkele kilometers van het slagveld van Bachmoet ontmoet onze journalist Arnaud De Decker spoedartsen Simon Lagrange en Maïté Vanneste, twee Vlamingen die met Artsen Zonder Grenzen al heel wat leed zagen. Maar de genadeloze oorlog in Oekraïne laat een weergaloze indruk op hen na. “We krijgen hier mensen binnen zonder ledematen, andere moeten geamputeerd worden. Dat zijn toestanden die wij niet gewend zijn in België.”