"Gegevens zwarte doos neergestort vliegtuig Sinaï wijzen niet op ongeluk"
VliegtuigcrashDe gegevens van de zwarte doos van het neergestorte Russische vliegtuig wijzen niet op een ongeluk en steunen de these van een terreuraanslag. Dat heeft een onderzoeker die toegang tot de zwarte doos had tegen France2 gezegd. Volgens de onderzoeker is duidelijk het geluid van een plotse explosie te horen, en volgde die niet op het uitvallen van motoren. "Alles is volkomen normaal en dan (is er) plotseling niets meer", zo wordt de anonieme bron aangehaald.
Delen per e-mail
Russische luchtvaartmaatschappijen vliegen ondertussen niet meer op Egypte tot de oorzaak van de crash van de Russische Airbus A321 van afgelopen zaterdag is achterhaald. Dat heeft president Vladimir Poetin vandaag besloten.
De chef van de Russische veiligheidsdienst had eerder vandaag al gezegd dat Rusland beter niet naar Egypte kan vliegen zolang het onduidelijk is hoe het vliegtuig heeft kunnen neerstorten.
De Sinaï is erg populair onder Russen. Er zijn volgens persbureau Tass momenteel meer dan 45.000 Russen op vakantie in Egypte. Poetin heeft beloofd hen te repatriëren. Er wordt een plan gemaakt om de vluchten te stoppen en om de toeristen naar huis te halen, meldde luchtvaartautoriteit Rosaviatsia. Wrakstukken van het vliegtuig zijn naar Rusland gevlogen om te testen op sporen van explosieven.
Duizenden toeristen wachten aan de zuidkust van het schiereiland op een vlucht naar huis, onder wie circa 20.000 Britten. De Britten wilden vrijdag 28 speciale vluchten uitvoeren voor gestrande vakantiegangers, maar Egypte staat er maar acht toe. Caïro stelt dat de luchthaven van Sharm al-Sheikh dat extra verkeer niet aankan. Egypte vreest ondertussen kolossale schade aan de toeristenindustrie die voor circa 11,5 procent van de werkgelegenheid zorgt.
Chaos
De evacuatie van gestrande Britse toeristen uit Sharm-el-Sheikh verloopt ondertussen uiterst chaotisch. Om de orde te bewaren heeft het Egyptische leger special forces op de luchthaven ingezet.
Volgens de Britse ambassadeur in Egypte wordt goed samengewerkt om alle toeristen zo snel mogelijk thuis te krijgen, maar luchtvaartmaatschappij EasyJet zegt dat Egypte niet alle 'reddingsvluchten' liet landen. Volgens Caïro kunnen vanwege de beperkte capaciteit van de luchthaven maar acht van de 29 geplande vluchten doorgaan.
"De Britse luchtvaartmaatschappijen kiezen ervoor zonder de reisbagage van de passagiers te vliegen. Met deze beslissing zal de luchthaven niet meer dan 120 ton achtergelaten bagage stallen", zei hij. "Daarom is beslist vandaag slechts acht vluchten uit te voeren, en een vrachtvliegtuig zal de bagage van deze vluchten transporteren."
Ondertussen zijn wel zeker twee toestellen vanaf Sharm el-Sheikh vertrokken naar Groot-Brittannië. Andere passagiers kregen op de luchthaven te horen dat ze voorlopig terug moesten naar hun hotel.
Na de crash zaterdag van een Russische Airbus A320 in de Sinaï zaterdag heeft Groot-Brittannië uit veiligheidsoverwegingen alle vluchten van en naar de Sinaï opgeschort. Hierdoor zijn duizenden Britse vakantiegangers gestrand. Ze zouden vandaag naar huis worden gehaald. Reizigers mochten alleen handbagage meenemen: de overige bagage zou apart naar Groot-Brittannië worden gebracht.
Bagage
Reizigers van Jetairfly mogen dan toch hun bagage meenemen: de luchtvaartmaatschappij stuurt eigen securityteams ter plaatse
De Belgische luchtvaartmaatschappij Jetairfly liet inmiddels wel al weten reizigers dan toch meteen mét hun bagage te laten terugvliegen vanuit Sharm-el-Sheikh. Oorspronkelijk was gezegd dat ze zonder bagage zouden moeten terugkeren bij gebrek aan zekerheid over een veilige screening van de ruimbagage. Maar de maatschappij stuurt nu eigen securityteams ter plaatse.
Concreet stuurt Jetairfly drie veiligheidsagenten, twee explosievenhonden, een 'ground support agent' en een eigen vliegtechnicus naar Sharm-el-Sheikh voor extra controle bij de vluchten van vrijdag, zaterdag en zondag. "Door deze procedure kunnen de retourreizigers toch meteen hun bagage mee naar België nemen", verzekert de operator.
In de luchthaven is de normale controle voorzien, maar bij het vliegtuig zal elke passagier zijn eigen bagage moeten identificeren. De aangeduide stukken zullen extra gecontroleerd worden door de meegereisde veiligheidsagenten en onder hun toezicht aan boord geladen worden. "En niet geïdentificeerde bagage komt niet aan boord."
Bom in het laadruim
De extra veiligheidsmaatregelen volgen op de toenemende aanwijzingen dat de crash met de Russische Airbus A321-200 zaterdagochtend mogelijk toch het gevolg was van een terreurdaad. Britse onderzoekers die de oorzaak van de ramp trachten te achterhalen, denken dat er vlak voordat de Russische Airbus opsteeg, een bom in het laadruim is gelegd vlak. Dat meldt de BBC vandaag.
De onderzoekers denken dat iemand met toegang tot het bagageruim een explosief op, of in, de bagage heeft geplaatst. Daarnaast meldde The Daily Telegraph vandaag dat het Britse besluit het vliegverkeer van en naar de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh stil te leggen was ingegeven door onderschepte gesprekken van extremisten. Zij zouden volgens de krant in de dagen voor het neerstorten van het vliegtuig hebben gesproken over plannen voor een grote aanslag in de regio.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Touroperators: "Chaos dreigt in luchthaven van Sharm-el-Sheikh"
De groep Lufthansa heeft de wekelijkse vluchten van twee dochterbedrijven naar de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh opgeschort, na de crash van een Russisch vliegtuig waarbij alle 224 inzittenden het leven lieten. Door de vele geannuleerde vluchten van de populaire badplaats op het Sinaï-schiereiland dreigen volgens touroperators chaotische toestanden. -
Video
Touroperators mijden Sinaïwoestijn
Luchtvaartmaatschappijen Thomas Cook en Jetairfly vliegen voorlopig niet meer over het Sinaï-schiereiland na de crash van een Russische Airbus zaterdagochtend. Er heerst namelijk nog veel onduidelijkheid over de oorzaak van de crash. Terreurgroep IS heeft via Twitter de verantwoordelijkheid opgeëist, maar volgens Rusland en verschillende militaire experts is een aanslag door IS weinig waarschijnlijk. -
Update
Jetairfly haalt komende dagen enkel passagiers op in Sharm-el-Sheikh
Jetairfly brengt de komende dagen geen passagiers naar Sharm-el-Sheikh omdat er geen zekerheid kan verkregen worden over de veilige screening van de ruimbagage. Dat zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch van Jetairfly. -
-
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
19
AstraZeneca en Europa botsen over vaccinleveringen: “Maak contract openbaar”
Het is niet duidelijk of farmabedrijf AstraZeneca vanavond nog deelneemt aan een vergadering met de Europese Commissie en de EU-landen over zijn vaccinleveringen. Een woordvoerster van de Europese Commissie bevestigt dat AstraZeneca heeft laten weten zich uit de vergadering terug te trekken. Het bedrijf zelf verklaart dat het tóch zal deelnemen. Sinds AstraZeneca liet weten dat de eerste levering van coronavaccins aan Europa lager zal uitvallen, zit het er bovenarms op tussen de farmareus en de Europese Commissie. Die laatste eist nu dat AstraZeneca het afgeklopte contract openbaar maakt. -
Bernie Sanders zamelt 1,8 miljoen dollar in met inauguratiefoto
Bernie Sanders heeft 1,8 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) opgehaald met de verkoop van producten met daarop de foto van de linkse senator zoals hij erbij zat tijdens de beëdiging van Joe Biden tot president: met mondkapje op en dikke wanten aan. Dat maakte hij woensdag zelf bekend. -
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt.